«Ωθήσαμε τη βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση πιο μπροστά από όσο μπορούσαν να αντέξουν οι οικονομίες μας, διακυβεύοντας την ενεργειακή μας ασφάλεια», τόνισε στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος σχολίασε ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να αυξάνουν τα επιτόκια την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς την ύφεση.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, θα χρειαστούν 3-4 χρόνια ώστε να υπάρξουν αρκετά LNG και εναλλακτικές πηγές για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αν η κατάσταση χειροτερέψει μέσα σε αυτό το διάστημα. Η Ελλάδα, είπε ο κ. Μυτιληναίος, μπορεί να βασιστεί στους λιγνίτες και στα υδροηλεκτρικά της, αλλά και στο LNG. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το κόστος. Σε 2-3 χρόνια που θα έχει για παράδειγμα διπλασιαστεί η παραγωγή του Κατάρ ή της Αμερικής θα είναι καλύτερα τα πράγματα αλλά τώρα οι τιμές θα είναι υψηλές. Η Ελλάδα επίσης προμηθεύεται αέριο και μέσω του ΤΑΡ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα, η οποία είναι σχετικά μικρή αγορά, θα μπορούσε να καλύψει μέρος των απωλειών από ένα ενδεχόμενο εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια. «Εμείς έχουμε ήδη κλείσει τις ποσότητες για τη διετία 2023-24», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο έβαλε ερωτηματικό στο σκέλος των LNG, υπό την έννοια ότι δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να υποκαταστήσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία.

Τα λάθη της Ευρώπης

«Εχουμε κάνει πολλά λάθη στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Εχω μιλήσει γι αυτά αρκετές φορές. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα μπορούμε να δούμε πιο καθαρά ότι έχουμε πιέσει την βιωσιμότητα και το θέμα της μετάβασης πάρα πολύ σε σχέση με αυτό που μπορεί να αντέξει η κοινωνία και η οικονομία. Για παράδειγμα οι μέτοχοί μας δε μας επιτρέπουν να δαπανούμε χρήματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υποφέρουν. Ολοι παραπονιούνται πως δεν είμαστε αρκετά πράσινοι και το σύστημα πλέον δεν χρηματοδοτεί τέτοιου είδους επενδύσεις. Εχουμε παραμελήσει πλήρως την ασφάλεια προμηθειών. Η ενέργεια αφορά την ασφάλεια και την τιμή. Αυτή τη στιγμή η ασφάλεια προμήθειας που ήταν δεδομένη έχει εξαφανιστεί πλήρως, η Ευρώπη βρίσκεται πραγματικά σε κίνδυνο για την ασφάλεια προμήθειας.

Στη συνέχεια από το πουθενά προκύπτει πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο με την εισβολή της Ρωσίας. Η Ρωσία στον ενεργειακό τομέα είναι πολύ σημαντικά και τώρα την Ευρώπη με ανυπέρβλητα προβλήματα από τη μία έχουμε τη στρατιωτική σύρραξη (δεν ξέρω πως θα τελειώσει γιατί δε βλέπω φως στο τούνελ) και από την άλλη πλευρά έχουμε την Ευρώπη η οποία όδευε προς την ύφεση ούτως ή άλλως και τώρα με τον πόλεμο έχει αυξήσει ταχύτητα. Ταυτόχρονα με τόσα χρήματα που έχουν εκτυπωθεί τα τελευταία χρόνια για τον κόβιντ, ο πληθωρισμός ανέβηκε και δυστυχώς συνεχίζει να ανεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα και οι κεντρικής τράπεζες βρίσκονται στη χειρότερη θέση που μπορούσαν να βρεθούν. Πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια όταν η οικονομία οδεύει προς ύφεση. Την τελευταία φορά που συνέβη ήταν το 1930 στις ΗΠΑ με συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε»

 

 

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των καταναλωτών είπε πως είναι σε σωστή κατεύθυνση. Όσον αφορά τον μηχανισμό, εκτίμησε ότι οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο, αλλά οι μικρές θα δυσκολευθούν.

Τέλος, αποκάλυψε ότι έκανε εισήγηση στην εκτελεστική επιτροπή της MYTILINEOS για μείωση κατά 20% της ενεργειακής κατανάλωσης σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, τονίζοντας ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η τελική λύση.

Η στρατηγική του Πούτιν

«Αυτός ο πόλεμος δεν είναι για την Ουκρανία και την επέκταση του ΝΑΤΟ αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων», ανέφερε από την πλευρά του ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Φράνσις Φουκουγιάμα, τονίζοντας ότι ο Πούτιν ποτέ δεν έκρυψε τις προθέσεις του.

«Αν κρατήσει στον Νότο της Ουκρανίας, θα μπορέσει να έχει κάποιο θετικό αφήγημα γύρω από την έκβαση της ρωσικής επιχείρησης», σημείωσε ο κ. Φουκουγιάμα, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist, λέγοντας ότι η Ρωσία ποντάρει στο ότι η διεθνής κοινότητα θα κουραστεί με αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος ενδέχεται να είναι μακρύς. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι ενδεχόμενη επανεκλογή Τραμπ θα συνδεόταν πια με μια από τις μεγαλύτερες συνταγματικές κρίσεις στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ στόχευε να βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και να λειτουργήσει ως σύμμαχος του Πούτιν, ανέφερε ο κ. Φουκουγιάμα, σημειώνοντας ότι η έκβαση στις επόμενες αμερικανικές εκλογές θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις εξελίξεις στην Ευρώπη. «Ποιος γνωρίζει ποιες είναι θέσεις του Τραμπ για την Ουκρανία;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων.

Ο Φράνσις Φουκουγιάμα τόνισε ότι αν η Ουκρανία καταφέρει να απωθήσει τους Ρώσους η Δημοκρατία θα πάρει μεγάλες ανάσες. Είχαμε καιρό να δούμε τέτοια ενότητα στο ΝΑΤΟ. Οι νέοι στην Ευρώπη δεν γνώρισαν ποτέ από κοντά τον πόλεμο ή το τι είναι «απολυταρχία».

Η Ρωσία στον ενεργειακό τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη μια πλευρά έχουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και από την άλλη την Ευρώπη που οδεύει προς ύφεση. Ταυτόχρονα με τόσα χρήματα που «τυπώθηκαν» τα τελευταία χρόνια ο πληθωρισμός ανέβηκε και δυστυχώς με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Σε περίπτωση που κοπεί η ροή ρωσικού αερίου οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές, σημείωσε. Η τιμή του φυσικού αερίου ήδη προσεγγίζει τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα όταν προ κρίσης ήταν 20 ευρώ.

 

Διαβάστε ακόμη

Ο χρησμός για τις εκλογές, το deal της Intrakat που έκλεισε, οι κόντρες στην ενέργεια, οι καυγάδες της Αttica, ο πάροχος και η Lamda 

Κρυπτονομίσματα: Ο «Μεγάλος Πανικός» και οι τεράστιες χασούρες (pic) (διαγράμματα)

Intrakat: Σε Μπάκο, Καϋμενάκη, Εξάρχου το 31,7% – Ποσοστό αποκτούν οι εφοπλιστές Αγγέλου – Γκότσης