Αν αναρωτιέστε πώς και οι «άσπονδοι φίλοι» Γαλλία και Γερμανία βγήκαν από το ναυάγιο του χθεσινού Eurogroup ζητώντας από κοινού ψυχραιμία (από Ιταλία και Ολλανδία, χωρίς να τις κατονομάζουν) και συναίνεση για λύσεις, μην ψάχνετε παραπέρα:

Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης βουλιάζουν σε μια άνευ προηγουμένου στη ζωντανή μνήμη ύφεση, καθώς η κρίση του κορωνοϊού έχει ήδη να κάνει καπνό τα κέρδη στο ΑΕΠ που κερδήθηκαν εδώ και χρόνια.

-Το lockdown στη Γαλλία κοστίζει 1,5% του ΑΕΠ για κάθε δεκαπενθήμερο που συνεχίζεται, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Γαλλίας. Η ύφεση το πρώτο γρίμηνο εκτιμάται στο -6%, είναι η χειρότερη επίδοση της οικονομίας της χώρας από το Β’Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πτώση είναι μεγαλύτερη και από το δεύτερο τρίμηνο του 1968 όταν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις του περίφημου “Μἁη του 1968” είχαν παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα.

-Η ύφεση στη Γερμανία θα φτάσει το 10% το δευτερο τρίμηνο – δυο φορές το μέγεθος της βουτιάς της Κρίσης του 2008, και η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε η στατιστική παρακολούθηση του ΑΕΠ πριν από μισό αιώνα.

Νέα εφιαλτικά στοιχεία από τον ΟΟΣΑ

Η κλιμακα και η ταχύτητα με την οποία έδρασε το σοκ του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές οικονομίες φάνηκαν από τα σημερινά στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ο συνδιαστικός δείκτης πρόδρομων δεικτών του οργανισμού έδωσε την ισχυρότερη ένδειξη μέχρι σήμερα για την βαθιά υφεση στην οποία έχουν περιέλθει οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη το Μάρτιο, ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών περιορισμών στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι καθώς δεν γνωρίζει για πόσο καιρό θα κρατήσει το lockdown, η ζοφερή εικόνα αποτυπώνει μόνο “τη στιγμή” -δεν είναι ένδειξη ούτε για πόσο βαθιά μπορεί να είναι τελικά η ύφεση, ούτε πόσο μπορεί να κρατήσει.

Γερμανία

Η Γερμανική οικονομία εκτιμάται ότι θα καταγράψει ύφεση 1,9% το πρώτο τρίμηνο και 4,2% για όλο το έτος. Σε αυτό το αποτέλεσμα κατέληξαν 5 οικονομικά ινστιτούτα στην εξαμηνιαία τους μελέτη που υποβάλλουν στην κυβέρνηση. Βλέπουν επίσης ανάκαμψη 5,8% του χρόνου. Η κρίση αναμένεται να αυξήσει τον πληθυσμό των Γερμανών ανέργων κατά 236.000 στα 2,5 εκατ. αυξάνοντας το ποσοστό από το 5% στο 5,5%, έστω κι έτσι χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το χρεός της θα πάει από το 60% στο 70%. Οι Γερμανοί οικονομολόγοι λένε ότι η χώρα είναι καλύτερα τοποθετημένη σε σχέση με άλλες να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού.