Και πάλι στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Γαλλίας κατεβαίνουν σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές και μάλιστα σε κλίμα έντασης, μετά από τα σχέδια της κυβέρνησης Ολάντ να απαγορεύσει τη μεγάλη σημερινή διαδήλωση ενάντια στη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, για λόγους ασφαλείας.

Την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση υποχώρησε, μη παραλείποντας ωστόσο να προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί νέα κρούσματα βίας μετά τις αιματηρές συμπλοκές της διαδήλωσης της 14ης Ιουνίου, όπου είχαν τραυματιστεί τουλάχιστον 26 άτομα. Πόσο μάλλον όταν είναι σε πλήρη εξέλιξη το Euro 2016 κι ελλοχεύει ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων από μέλη του ΙΚ.

francee1

frabce4

Κατόπιν διαπραγματεύσεων, επήλθε τελικά συμβιβασμός, ώστε η σημερινή πορεία να ακολουθήσει μια σύντομη, περιορισμένη διαδρομή που προτάθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι διαδηλωτές θα κατευθυνθούν από την Place de la Bastille στον Σηκουάνα και μετά επιστροφή στην πλατεία όπου υπήρχε η βασιλική φυλακή στην οποία είχε γίνει η περίφημη εισβολή στις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης το 1789.

Η σημερινή είναι η δέκατη ενός κύματος διαδηλώσεων που ξεκίνησε τον Μάρτιο, κατά των αμφιλεγόμενων σχεδίων της κυβέρνησης για την εργασιακή μεταρρύθμιση. Πολλές εξ αυτών κατέληξαν σε βίαια επεισόδια, κυρίως στο Παρίσι και δυτικές πόλειες όπως η Νάντη και η Ρεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαδήλωση της Μασσαλίας, οι διαδηλωτές έβαλαν ως «ναυαρχίδα» της πορείας, την ελληνική σημαία, κάνοντας έτσι σαφές ότι θεωρούν τους εαυτούς τους «ομοιοπαθείς» με τους Έλληνες που θα δώσουν με τους δανειστές τη μεγάλη μάχη των εργασιακών κατά τη β’ αξιολόγηση του φθινοπώρου.

greek flap afp

Τη φωτογραφία ανέβασε στο twitter ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Η γαλλική αστυνομία δηλώνει εξουθενωμένη από τις προσπάθειες τήρησης της τάξης και πάταξης φαινομένων χουλιγκανισμού κατά τη διάρκεια του Εuro κι ως εκ τούτου εξέδωσε αυστηρές οδηγίες προς τους διαδηλωτές: θα καταγράφονται και θα ερευνώνται ώστε να αποτραπεί έτσι η μεταφορά πυρομαχικών και αντικειμένων μεταμφίεσης, όπως είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Michel Cadot.

Επί ποδός βρίσκονται πάνω από 2.000 αστυνομικοί, ενώ έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις διαδηλώσεις για περίπου 100 άτομα που, προφανώς, έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα.
Οι προτεινόμενες αλλαγές στα εργασιακά έχουν στόχο να κάνουν πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας και να μειώσουν την υψηλή ανεργία.
Οι επικριτές ωστόσο, μιλούν για ένα σχέδιο φιλικό προς τους επιχειρηματίες και εχθρικό προς τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με έρευνα, δύο στους τρεις Γάλλους αντιτίθενται στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που αυτή τη στιγμή τίθεται προς συζήτηση στη Γερουσία.

Χ.Ρ.