Οικονομία

«Γέφυρα 1»: Έως 40% και μέχρι τέλος του έτους η επιδότηση για την προστασία της α΄ κατοικίας

  • newsroom


Η παράταση της κρατικής συνεισφοράς στη μηνιαία δόση αφορά δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση του Covid-19 και έχουν κριθεί ήδη δικαιούχοι του προγράμματος.

Την τροπολογία με την οποία επεκτείνεται κατά ένα τρίμηνο η συνεισφορά του Δημοσίου για την αποπληρωμή των δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις στην κύρια κατοικία δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς συνέπειες του Covid-19 (πρόγραμμα «Γέφυρα 1»), κατέθεσε χθες το βράδυ το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 της τροπολογίας, στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν κριθεί ήδη δικαιούχοι της συνεισφοράς του Δημοσίου για αποπληρωμή δανείων που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις στην κύρια κατοικία, η συνεισφορά αυτή επεκτείνεται για τρεις μήνες.

Για το επιπλέον αυτό τρίμηνο, το ποσοστό της κρατικής συνεισφοράς στη μηνιαία δόση θα ανέρχεται σε 40% για τους δανειολήπτες με δάνεια που ήταν εξυπηρετούμενα μέχρι και το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι δανειολήπτες αυτοί έχουν επιδοτηθεί ήδη στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Για τους δανειολήπτες με δάνεια μη εξυπηρετούμενα η επιπλέον κρατική επιδότηση για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο διαμορφώνεται σε 35%. Στους προηγούμενους 9 μήνες της επιδότησης, το ποσοστό αυτής διαμορφωνόταν σε 80% το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο τρίμηνο και 60% το τρίτο τρίμηνο, με μέγιστο ποσό μηνιαίας επιδότησης 500 ευρώ.

Τέλος, οι δανειολήπτες με δάνεια μη εξυπηρετούμενα και καταγγελμένα, δηλ. αυτοί που η πρώτη κατοικία τους όδευε σε πλειστηριασμό άμεσα, θα λάβουν επιδότηση της μηνιαίας δόσης τους κατά 20%. Οι δανειολήπτες αυτοί έχουν λάβει ήδη κρατική επιδότηση στο 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 50% το 2ο τρίμηνο και στο 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία, κατά τη διάρκεια της καταβολής συνεισφοράς του Δημοσίου, ο οφειλέτης έχει υποχρέωση να:

α) Καταβάλλει εμπρόθεσμα το ποσό της οφειλής που βαρύνει τον ίδιο. Εμπρόθεσμη θεωρείται καταβολή που πραγματοποιείται το αργότερο κατά την καταληκτική ημερομηνία που έχει ορίσει ο χρηματοδοτικός φορέας. Ο οφειλέτης δεν μπορεί να θεωρηθεί εκπρόθεσμος ως προς το μέρος της καταβολής που βαρύνει τον ίδιο, εάν το ποσό που εκκρεμεί προς πληρωμή δεν υπερβαίνει τις δύο μηνιαίες δόσεις.

β) Παρέχει πρόσβαση στα στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται η επιλεξιμότητά του και παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που ζητούνται από το Δημόσιο κατά τον εκ των υστέρων έλεγχο των στοιχείων της αίτησής του.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου, ελέγχεται η ύπαρξη τυχόν μη καταβεβλημένων ποσών που βαρύνουν τον οφειλέτη, και εάν υφίστανται, αυτός καλείται από τους χρηματοδοτικούς φορείς να τα καταβάλλει εντός τριάντα (30) ημερών. Εάν αυτό δεν συμβεί, ο οφειλέτης χάνει αναδρομικά, ως αχρεωστήτως καταβληθείσα, την κρατική συνεισφορά και πρέπει να επιστρέψει τα ποσά που έχει λάβει.

Διαβάστε ακόμα:

Λόγω καυσίμων… ξεμένει από «καύσιμα» ο κρατικός προϋπολογισμός

Στην κόψη του ξυραφιού η ευρωπαϊκή βιομηχανία λόγω της ενεργειακής κρίσης

Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Ο βαθύπλουτος Σαουδάραβας πρίγκιπας που τίναξε την μπάνκα με τη Νιουκάσλ