Την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με ό,τι περιμέναμε πριν έναν μήνα, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ινδία, όπου διεξάγεται η σύνοδος των G20, η Αμερικανίδα οικονομολόγος χαιρέτισε τη βελτίωση των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών, παρότι υπενθύμισε ότι οι προκλήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται επί τάπητος.

«Οι προκλήσεις είναι πραγματικές και το μέλλον παραμένει αβέβαιο, αλλά οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί από το φθινόπωρο» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Πριν λίγες εβδομάδες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πράγματι έσπευσε να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις για τη φετινή ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ, κάνοντας λόγο για «σημείο καμπής».

Επιστρέφοντας στη Γέλεν, η υπουργός Οικονομικών εξήρε την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, καθώς ενώ ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, δε, υπογράμμισε τη σημασία αντιμετώπισης των επιπτώσεων της μακροοικονομικής σύσφιγξης των αναπτυγμένων χωρών στις υπόλοιπες οικονομίες του πλανήτη.

Τέλος, αναγνώρισε ότι υπάρχουν σημάδια μείωσης του πληθωρισμού παγκοσμίως, παρότι ξεκαθάρισε ότι θα «πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα».

Ας σημειωθεί ότι οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Σταν λέει «χαμηλά την μπάλα», ο ΣΥΡΙΖΑ «στο κέντρο», η μετωπική για το Solar και το bras de fer Μυστακίδη με εφοπλιστές

Τζον Μακάφι: H ιστορία του πρωτοπόρου των antivirus – Οι γυναίκες, τα ναρκωτικά και η αυτοκτονία στη φυλακή

Πώς θα είναι το project των 244,5 εκατ. ευρώ για το logistics park της HIG στον Ασπρόπυργο