Τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στις μάσκες, αντισηπτικά και αλλά είδη ατομικής προστασίας κατά της covid, και μετά την 1η Ιουλίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είχε γράψει το Newmoney.gr διευρύνεται η λίστα των αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες μετατάσσονται για άλλους έξι μήνες σε χαμηλό συντελεστή φορολόγησης.

Ειδικά για γάντια, αντισηπτικά και μάσκες προστασίας, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή ειδική τροπολογία, για να μην αυξηθούν οι τιμές κατά 17% σε μία ημέρα, από την ερχόμενη Παρασκευή.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, ο μειωμένος ΦΠΑ τελείωνε στις 30 Ιουνίου, όπως όλα τα μέτρα covid, τα οποία έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, η επιδείνωση της πανδημίας δεν επιτρέπει το μέτρο αυτό, της αύξησης δηλαδή του ΦΠΑ με τον χαμηλό ΦΠΑ να παρατείνεται για ένα ακόμη εξάμηνο.

«Οι τιμές θα παραμείνουν οι ίδιες μέχρι το τέλος του χρόνου και βλέπουμε. Όσο παραμένει η πανδημία, δεν θα αλλάξει. Η τροπολογία θα είναι αύριο στη Βουλή και αφορά σε όλα υλικά του covid, μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κλπ, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης σε εκπομπή του ΑΝT1.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα αυξανόταν ο ΦΠΑ από 1η Ιουλίου στο 24%, από 6% που είναι σήμερα, για τα εξής αγαθά:

  • μάσκες προστασίας,
  • γάντια για την ιατρική (για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών – νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση),
  • σαπούνι
  • άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή,
  • αντισηπτικά διαλύματα,
  • αντισηπτικά μαντηλάκια και σε άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα.
  • αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών
  • καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95% που διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Υπερεισπράξεις φόρων 2,9 δισ. ευρώ στο α’ πεντάμηνο του 2022

Θαλάσσιες μεταφορές: Εκτίναξη του κόστους ζωής με την επιβολή φόρου Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων

G7: Στις 28/6 αναμένεται η απόφαση για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο