Η ανάκαμψη για το 2021 θα υπερβεί το 7,9% που προέβλεψε το ΚΕΠΕ είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης κατά την παρουσίαση της 3ης Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας της Ελλάδας σε εκδήλωση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΚΕΠΕ ο υπουργός πρώτα διευκρίνισε ότι το 2021 δεν πρέπει να μιλάμε για ανάπτυξη αλλά για ανάκαμψη από το ισχυρό σοκ της πανδημίας του COVID-19. Εξήρε τα πορίσματα της έκθεσης, δίνοντας έμφαση στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα μας σε σχέση με τις αντίστοιχες χώρες τις ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο σύγκρινε τη χώρα μας με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία και Ισπανία), λέγοντας ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, αυτές οι χώρες έχουν κάνει σημαντικά βήματα βελτίωσης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητάς τους. Διευκρίνισε ότι η αλλαγή της παραγωγικής δομής της οικονομίας μας είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που απαιτεί καλό σχεδιασμό και μεταρρυθμίσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη όπως είπε η αρωγή του ΚΕΠΕ και του συμβουλίου παραγωγικότητας για τον εντοπισμό και την προτεραιοποίηση των σημείων παρέμβασης για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά το άμεσο μέλλον της οικονομίας, μίλησε για μια πρωτοφανή έκρηξη των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου της τάξης του 21,7%, μεγάλο μέρος των οποίων θα προέλθει από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τέλος, έκλεισε την παρέμβαση του λέγοντας ότι η ανάκαμψη για το 2021 θα υπερβεί το 7,9% που προέβλεψε το ΚΕΠΕ.

Ο πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, Παναγιώτης Λιαργκόβας, περιέγραψε τον θεσμό των Εθνικών Συμβουλίων Παραγωγικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επεσήμανε ότι Συμβούλια Παραγωγικότητας λειτουργούν και σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο εκτός ΕΕ. Τα Συμβούλια αυτά προβλέπεται να συμβάλλουν σημαντικά στον συντονισμό οικονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας σε κάθε χώρα ξεχωριστά και στο επίπεδο της ΕΕ, μέσω της έκθεσης αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου κ.ά.

Τέλος ο ερευνητής Α’ του ΚΕΠΕ και επικεφαλής Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας Θεόδωρος Τσέκερης, παρουσίασε την έκθεση. Στη βάση της παρουσίασής του αναδείχτηκε η ανάγκη εφαρμογής ενός συνεκτικού πλέγματος πολιτικών με τομεακή και περιφερειακή διάσταση στο πλαίσιο του εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για την προώθηση της επιχειρηματικότητας με προσανατολισμό στις εξαγωγές και την καινοτομία, την ενίσχυση της ποιότητας των θέσεων εργασίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου και την τόνωση της ζήτησης με βάση διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς της οικονομίας. Επιπλέον, ο κ. Τσέκερης, έκανε λόγο και για οριζόντιες πολιτικές για έρευνα και ανάπτυξη, ψηφιοποίηση, μείωση κόστους ‘καθαρής’ ενέργειας, εκσυγχρονισμό των υποδομών στις βιομηχανίες δικτύων (μεταφορών, ενέργειας, ΤΠΕ), και των συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Προϋπολογισμός: Έρχονται νέες μειώσεις φόρων και το 2022

Ε.Ε: Η συμφωνία για την ενέργεια «προσέκρουσε» στον άνθρακα

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το «Καβείρια Palace», έμειναν στο… ράφι οι βίλες της «Calle Mar» στη Μύκονο (pics)