Δύο πλειστηριασμοί για ισάριθμα ακίνητα που κουβαλούν το καθένα τη δική του ιστορία έγιναν χθες και σήμερα, με διαφορετικά αποτελέσματα.

Αφορούσαν, όπως αποκαλύπτει το newmoney.gr, το πολυτελές συγκρότημα με δύο βίλες στην περιοχή Κανάλια της Μυκόνου, που κατέληξε άγονος, αλλά και το, πάλαι ποτέ, «στολίδι» της Λήμνου, το ξενοδοχείο «Καβείρια Palace», το οποίο μετά από πολλές περιπέτειες άλλαξε χέρια με μόλις 100 ευρώ πάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς.

Το «Καβείρια Palace» και ο…λάθος «συναγερμός»

Για τον πλειστηριασμό του «Καβείρια Palace», του φημισμένου κάποτε ξενοδοχειακού συγκροτήματος που ρημάζει εδώ και χρόνια, έγινε και ένα μπέρδεμα, καθώς εκ λάθους η αρχική δήλωση συνέχισης του, -με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς-, ανέφερε ότι αυτός θα γινόταν στις 10 Δεκεμβρίου. Τελικά και με βάση διορθωτική ανάρτηση ξεκαθαρίστηκε ότι το σφυρί θα χτύπαγε σήμερα, 17 Δεκεμβρίου, όπως και έγινε.

 

Η τιμή εκκίνησης αυτή τη φορά ήταν μειωμένη κατά 700.000 ευρώ, στα 2,6 εκατ. ευρώ, -από 3,3 εκατ. ευρώ που ήταν πριν-, και κατακυρώθηκε στα 2.600.100 ευρώ.

 

Το «Καβείρια Palace» το οραματίστηκε και το έχτισε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο επιχειρηματίας Aπόστολος Xριστοφόρου. Το συγκρότημα ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του καθώς εκτός από το κεντρικό κτίριο, τους συνεδριακούς χώρους, τα γήπεδα, τη μεγάλη πισίνα, τα εστιατόρια, περιλάμβανε ολόκληρο «χωριό» από αυτόνομα σπίτια. Έτσι, διέθετε 242 δωμάτια, δυναμικότητας 550 κλινών.

Για την κατασκευή του ελήφθησαν υψηλά δάνεια, ενώ μέρος της χρηματοδότησης καλύφθηκε και από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

 

Άνοιξε τις πύλες του το 1994, λειτούργησε για δύο χρόνια με διάφορα προβλήματα και στη συνέχεια ο Χριστοφόρου οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων και του υψηλού κόστους για τη λειτουργία και τη συντήρησή του.

Κάπως έτσι εισήλθε στο σκηνικό ο αείμνηστος Mάκης Ψωμιάδης, ο οποίος εκτός από την ενασχόλησή του με τα ποδοσφαιρικά και τις άλλες πολυσυζητημένες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, είδε στο «Καβείρια Palace» την ευκαιρία να δώσει το «παρών» και στις business του τουρισμού. Ούτε εκείνος όμως μπόρεσε να το σώσει…

Ακολούθησε το λουκέτο και η εγκατάλειψη με αποτέλεσμα να υποστεί επανειλημμένα πλιάτσικο και να αποψιλωθεί από σχεδόν τα…πάντα.

Το πέρασμα στον Κέρτσικωφ

Στις αρχές του 2007 το ξενοδοχείο δημοπρατήθηκε και πουλήθηκε σε μια νεοσύστατη τότε εταιρία, έναντι τιμήματος 2,1 εκατ. ευρώ. H συμφωνία, όπως λεγόταν εκείνη την περίοδο, προέβλεπε προκαταβολή 700.000 ευρώ και τη σταδιακή αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού. Η εταιρεία που το απέκτησε τον Ιούλιο του 2007 ήταν η KLC VII Hellas, δηλαδή μία από τις εταιρείες του ξενοδοχειακού βραχίονα του ομίλου Κέρτσικωφ. Ο οποίος ωστόσο δεν αξιοποίησε ποτέ το συγκρότημα.

Έτσι, από την άνοιξη του 2020 το άλλοτε «λαμπερό» Kαβείρια Palace ξεκίνησε τη «σταδιοδρομία» του στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3,3 εκατ. ευρώ και οφειλέτιδα την εταιρία KLC VII Hellas και τον ίδιο τον Β. Κέρτσικωφ για είσπραξη απαίτησης 3.492.261,72 ευρώ. Στο σφυρί βγήκε πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου 2020.

Στην έκθεση κατάσχεσης περιγράφεται η έκταση των 182 στρεμμάτων και το ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από τον κύριο όγκο του ξενοδοχείου συνολικής επιφάνειας 10.850,71 τ.μ., υπόγειους βοηθητικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 5.781,21 τ.μ. και μπανγκαλόου συνολικής επιφάνειας 5.845,55 τ.μ. Για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος αναφέρεται ότι είναι «καταφανώς κατεστραμμένες από φυσικά ή άλλα αίτια (υγρασία, λεηλασία, έκθεση στα καιρικά φαινόμενα κ.ά.)».

Η αίτηση διόρθωσης και η απόφαση του δικαστηρίου

Ο πρώτος πλειστηριασμός ήταν άγονος αλλά στη συνέχεια η KLC VII Hellas και ο Β. Κέρτσικωφ κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα διόρθωσης της τιμής πρώτης προσφοράς. Ειδικότερα ζήτησαν από τα 3.300.000 ευρώ που ήταν να αυξηθεί στα 7.088.000 ευρώ. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης που εκδίκασε την αίτηση στις 27 Οκτωβρίου 2020 εξέτασε τα δεδομένα και κατέληξε στην απόρριψή της.

 

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο εστίασε στην έκθεση κατάσχεσης όπου η κατάσταση του συγκροτήματος περιγράφεται ως «πολύ κακή» και «καθόλου συντηρημένη», με το κεντρικό κτίριο και τα περιμετρικά αυτού να παρουσιάζουν πτώση στέγης, όλα τα κτίσματα να παρουσιάζουν σημαντικές φθορές, χωρίς εξοπλισμό, με καθαιρεμένα κουφώματα, είδη υγιεινής και όλες τις εγκαταστάσεις κατόπιν λεηλασίας και έκθεσης στις καιρικές συνθήκες. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι «η εγκατάσταση χρήζει ανακαίνισης με προοπτική ολοκλήρωσης δύο έτη και εκτιμώμενο κόστος επισκευής 9.295.311 ευρώ».

Οι αιτούντες προσκόμισαν άλλη έκθεση εκτίμησης της αξίας του ακινήτου (οικοπέδου με ξενοδοχειακή εγκατάσταση), σύμφωνα με την οποία, η αγοραία αξία του εκτιμάται στο ποσό των 7.088.000 ευρώ. Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, η Λήμνος δεν αποτελεί εδραιωμένο τουριστικό προορισμό του Βορείου Αιγαίου, με την πλειονότητα των ξενοδοχείων (μόλις 48 στο σύνολο) να είναι εποχικά, μόλις δύο από αυτά να είναι κατηγορίας 5 αστέρων ενώ μόλις τρία 4 αστέρων. Η εκτιμήτρια εκτίμησε την αγοραία αξία του κατασχεθέντος μεταξύ 24.642 ευρώ και 32.142 ευρώ ανά δωμάτιο, στηριζόμενη σε συγκριτικά στοιχεία.

Όπως αναφέρει, «διαθέτει δική του παραλία και πρόσωπο στη θάλασσα 529 μέτρων, με απρόσκοπτη θέα, διαθέτει ωραίο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και είναι πλησίον του Ι.Ν. Καβείρων». Παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι «χρήζει πλήρους ανακατασκευής, δεν βρίσκεται σε εδραιωμένο τουριστικό προορισμό όπως Κέρκυρα, Κρήτη, Ρόδος, με αποτέλεσμα να απευθύνεται σε περιορισμένο αγοραστικό κοινό». Σημειωτέον μάλιστα ότι το κόστος ανακατασκευής, διάρκειας δύο ετών, εκτιμήθηκε σε 18.800.000 ευρώ.

«Η απόκλιση μεταξύ των δύο εκθέσεων εκτίμησης είναι αξιοσημείωτη, παρά το ότι αμφότερες αναφέρουν ότι συνεκτίμησαν τις ίδιες (θετικές και αρνητικές) παραμέτρους» επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης απέρριψε την αίτηση ως ουσιαστικά αβάσιμη και αποφάσισε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου 2020 να πραγματοποιηθεί με την ίδια τιμή εκκίνησης των 3.300.000 ευρώ.
Ούτε αυτός ο πλειστηριασμός, όμως κατέληξε σε αποτέλεσμα. Έτσι, σήμερα τώρα βγήκε με μειωμένη τιμή προσφοράς στα 2.600.000 ευρώ.

Οι βίλες της “Calle Mar”

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν, όμως, το σφυρί για το ακίνητο στο «νησί των ανέμων» που χτύπησε χθες, 16 Δεκεμβρίου, σε βάρος της εταιρείας Calle Mar Α.Ε. (Κάγιε Μαρ Κτηματική), η οποία τουλάχιστον κατά το παρελθόν, ήταν συμφερόντων της Αλεξάνδρας Τερζή-Χανδρή.

Οφειλέτης εμφανίζεται η λιβεριανή Coast Services Ltd, – το ακίνητο περιήλθε στην Calle Mar Α.Ε. με αγορά από την Coast Services Ltd που έγινε το 2003-,και το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση (στις 13 Μαΐου 2021) είναι 800.000 δολάρια (679.694 ευρώ) «με ρητή επιφύλαξη για την είσπραξη του υπολοίπου ποσού της προσημείωσης υποθήκης (2.934.702,86 ευρώ)». Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για δύο κάθετες ιδιοκτησίες που είναι λειτουργικά ενωμένες και αποτελούν μια ενιαία κατοικία με γκαράζ 40,30 τ.μ., πισίνα κ.ά.,

Η τιμή πρώτης προσφοράς στο χθεσινό πλειστηριασμό είχε οριστεί στα 2.640.000 ευρώ, χωρίς όμως να προσελκύσει τελικά επενδυτικό ενδιαφέρον, παρότι στην περιοχή υπάρχουν μερικές από τις πιο υπερπολυτελείς βίλες του νησιού και πολλά luxury καταλύματα με «πόλο έλξης» την κοντινή και δημοφιλέστατη παραλία του Ορνού.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, βρίσκεται στη θέση «Αναβολούσα- Κανάλια» στη δυτική πλευρά του νησιού της Μυκόνου και κοντά στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Διακόφτη. Απέχει 50 μέτρα από τη θάλασσα και είναι σε απόσταση 15-20 λεπτών με αυτοκίνητο από τη Χώρα της Μυκόνου.

Το αγροτεμάχιο στο οποίο έχει ανεγερθεί το συγκρότημα κατοικιών είναι εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, έχει επιφάνεια 4.115,17 τ.μ. και διαθέτει πρόσοψη σε αγροτικό δρόμο. Όπως σημειώνεται «το γήπεδο δεν είναι άρτιο σήμερα ως προς τα γεωμετρικά του στοιχεία και δεν είναι οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις». Κάτι που προφανώς έπαιξε το ρόλο του…
Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχει συγκρότημα 4 κατοικιών εκ των οποίων στον πλειστηριασμό βγήκαν οι δύο. Η πρώτη έχει εμβαδόν 802,75 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας στο γήπεδο 250/1000, ενώ η δεύτερη έχει εμβαδόν 1000,44 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας στο γήπεδο επίσης 250/1000.

Οι αυθαιρεσίες που στοίχησαν…

Στην έκθεση τονίζεται ότι υπάρχουν εκτεταμένες αυθαιρεσίες κατά την κατασκευή, γεγονός που ενδεχομένως να αποθάρρυνε πιθανούς μνηστήρες.

Έτσι, η πρώτη κατοικία αποτελείται από ισόγειο 100 τ.μ. (50 τ.μ. καθ’ υπέρβαση της άδειας) και όροφο 85 τ.μ. εξ ολοκλήρου καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, έχοντας συνολική επιφάνεια 185 τ.μ. Στον περιβάλλοντα χώρο έχει κατασκευαστεί πισίνα σύμφωνα με την άδεια αλλά και επιπλέον βοηθητικοί χώροι (αποθήκη, μπάνιο, μηχανοστάσιο της πισίνας και άλλες διαμορφώσεις) που δεν προβλέπονταν στην άδεια.

Η δεύτερη κατοικία αποτελείται από ισόγειο 190,92 τ.μ. (140,92 τ.μ. καθ’ υπέρβαση της άδειας), όροφο 199,32 τ.μ. και σοφίτα με κύρια χρήση 14,56 τ.μ. εξ ολοκλήρου καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας. Η συνολική επιφάνεια είναι 404,80 τ.μ., ενώ στον περιβάλλοντα χώρο έχει κατασκευαστεί γκαράζ 40,30 τ.μ. εξ ολοκλήρου καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας. Συνολικά η ενιαία κατοικία, η οποία εξωτερικά χαρακτηρίζεται σε «άριστη κατάσταση συντήρησης» αποτελείται από χώρους κύριας χρήσης 589,80 τ.μ.

Όσον αφορά τις τιμές πρώτης προσφοράς, για την πρώτη είχε οριστεί στις 830.000 ευρώ, για τη δεύτερη σε 1.810.000 ευρώ και ως ενιαίο λειτουργικά και οικονομικά σύνολο στα 2.640.000 ευρώ, με το κόστος τακτοποίησης των αυθαιρεσιών να έχει αφαιρεθεί από την εμπορική αξία του ακινήτου.

Τα δύο ακίνητα βαρύνονται με προσημείωση ποσού 1 δισ δραχμών κατά της Coast Services Limited και αρχικά υπέρ Τράπεζας Κύπρου Λ.Τ.Δ, ενώ σήμερα υπέρ της Intrum Hellas, που ήταν και η επισπεύδουσα.

Διαβάστε ακόμα:

Αγγελική Φράγκου: Επιστροφή στα κέρδη για την εταιρεία-κολοσσό Navios Maritime Holdings

Έμα Ραντουκάνου: Οι «χρυσές» χορηγίες των Tiffany’s, Dior, Evian και η σύγκριση με τη Σαράποβα (pics)

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για πρόσληψη 5.000 ανέργων