Έκτακτα μέτρα στήριξης, εξαγγελίες για νέες παρεμβάσεις, αλλά και «γραμμένες στην πέτρα» μειώσεις φόρων για το 2022, θα ενσωματώνει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός. Ως την άνοιξη όμως θα έχει ανοίξει «παράθυρο» και για νέες αποφάσεις και ελαφρύνσεις για τον ΕΝΦΙΑ, επιπλέον από τα 60 εκατ. ευρώ που προβλέπει ήδη το σχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται απόψε στη Βουλή.

Ακόμα και με λίαν συγκρατημένες προβλέψεις για την Ανάπτυξη (6,9% εφέτος και 4,5% το 2022) συνεχίζονται ή έρχονται και νέες μειώσεις φόρων, που έχουν λάβει ήδη και το «πράσινο φως» των Βρυξελών.

Οι «σίγουρες» φοροελαφρύνσεις του 2022, όπως τις περιέγραψε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, περιλαμβάνουν και νέες μειώσεις φόρων, όπως:

 • νέα μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% και σε μόνιμη βάση
 • μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες και το 2022
 • μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας στο 10%, από 12% έως 20% που ήταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού
 • πλήρη κατάργηση του τέλους κινητής και καρτοκινητής για τους νέους έως 29 ετών.
 • παράταση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
 • επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022, μέτρο που ωφελεί άμεσα τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες
 • συνέχιση και μονιμοποίηση της μείωσης της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80%, καθώς και στο 55% από 100% της προκαταβολής για τα φυσικά πρόσωπα
 • αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (10% του συνολικού λογαριασμού) έως και τον Ιούνιο του 2022
 • έκπτωση 200% από τα ακαθάριστα έσοδα για «πράσινες» δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και για την ψηφιοποίηση
 • Η περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με παροχή πρόσθετων φορολογικών κινήτρων για τα φυσικά πρόσωπα. Το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε επαγγελματίες Υγείας και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.
 • παράταση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, από το 24%, στο 13% στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και σε σχολές χορού, καθώς και η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, και μάλιστα σε μόνιμη βάση.

Πέραν αυτών, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει και έκτακτα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όπως:

1. επιδότηση για να καλυφθεί το κόστος κατανάλωσης ενέργειας.

2. διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης και

3. αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, προχωρά η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης στους αγρότες, σε συνέχεια των μέτρων συνολικού ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήδη ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη:

Ε.Ε: Η συμφωνία για την ενέργεια «προσέκρουσε» στον άνθρακα

Τουρκία: Πτώση χωρίς «φρένο» για τη λίρα μετά τη μείωση στα επιτόκια

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το «Καβείρια Palace», έμειναν στο… ράφι οι βίλες της «Calle Mar» στη Μύκονο (pics)