Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με φυσική παρουσία αλλά και «ένα σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων» προσδιόρισε ως στόχο της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση δουλεύει επαγγελματικά πάνω στο ζήτημα αυτό»

Συγκεκριμένα ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, εξέφρασε την ελπίδα του για λιγότερα κρούσματα την 25η Μαρτίου, αλλά και για άρση των περιορισμών μετακίνησης την περίοδο του Πάσχα.

Όπως είπε ο υπουργός για το άνοιγμα του λιανεμπορίου «η κυβέρνηση δουλεύει επαγγελματικά πάνω στο ζήτημα αυτό» και πρόσθεσε ότι «όταν επιλεγεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου – και επιθυμία μας είναι να ανοίξει με πολύ αυστηρούς όρους, με μέτρα πρόληψης και προφύλαξης – να ανοίξει κανονικά, δηλαδή και με φυσική παρουσία. Κι αυτό», πρόσθεσε, «θα γίνει με ένα σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα, θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων».

Ο κ. Γεραπετρίτης προσδιόρισε το κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο δηλώνοντας ότι «επιδρά πολύ στα δημοσιονομικά της χώρας, υπολογίζεται ότι κάθε 15νθήμερο που μένει κλειστό το λιανεμπόριο, συνιστά επιβάρυνση μεγαλύτερη από 1 δισεκατομμύριο για τη χώρα» και συμπλήρωσε, «μπορεί το λιανεμπόριο καθεαυτό να μην προκαλεί υπερμετάδοση, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα στοιχείο γενικότερης κινητικότητας του πληθυσμού». Για αυτό το λόγο απήυθυνε έκκληση «το επόμενο 10ήμερο να κάνουμε μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε όσο το δυνατόν να περιοριστεί η άσκοπη κίνηση. Για να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού και να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο και, βεβαίως, και τα σχολεία μας».

«Είναι λίγα τα πράγματα τα οποία μπορούμε ακόμη να αυστηροποιήσουμε»

Συσχετίζοντας την τρέχουσα περίοδο με το καθεστώς του περασμένου Μαρτίου, ο υπουργός Επικρατείας  δήλωσε ότι “είναι λίγα τα πράγματα τα οποία μπορούμε ακόμη να αυστηροποιήσουμε. Η λογική των τελευταίων μέτρων που ελήφθησαν προ τριημέρου, είναι πρωτίστως να κλείσουμε κάποια “παράθυρα” κινητικότητας: εκεί δηλαδή που είχαμε παρατηρήσει κάποια καταστρατήγηση, μια κατ’ εξαίρεση κίνηση για άσκοπη κατά βάση, μετακίνηση, αυτό ήταν αυτό που προσπαθήσαμε να θεραπεύσουμε”, εξήγησε επαναλαμβάνοντας την κατανόηση της κυβέρνησης για τη “μεγάλη κόπωση” των πολιτών.

“Ήδη οι περισσότερες χώρες είναι σε ένα τέταρτο κύμα κορονοϊού, εμείς προσπαθούμε να γλιτώσουμε από το τρίτο κύμα”, ανέφερε, υπογραμμίζοντας εκ νέου τον κυβερνητικό στόχο “εντός του Μαρτίου να μπορέσουμε σταδιακώς να ανοίξουμε την αγορά και την κοινωνία. Θέλει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια, είναι μάχη με το χρόνο”, τόνισε με έμφαση επικαλούμενος την πρόοδο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση παράτασης του lockdown πέραν της Καθαράς Δευτέρας, ο Γ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε τις δύο βασικές παραδοχές της κυβέρνησης, πρώτον ότι ακούει τους ειδικούς, δεύτερον ότι αξιολογεί επίκαιρα τα δεδομένα. Τούτων δοθέντων, «οι δέκα ημέρες που απομένουν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, είναι μια… αιωνιότητα», είπε διαβεβαιώνοντας ότι “επίκαιρα θα αξιολογήσουμε την επόμενη Παρασκευή, σε μία εβδομάδα, για να δούμε πώς πηγαίνουν τα πράγματα”.

Ενώ για το επόμενο ημερολογιακό ορόσημο, την 25η Μαρτίου, απάντησε πως είναι “αρκετά πρώιμο” να ειπωθεί από τώρα αν θα είμαστε σε καθεστώς lockdown ή όχι, ωστόσο “η αίσθηση που έχω και η επιθυμία μας είναι να μπορέσουμε να είμαστε πιο ανοιχτοί ως κοινωνία και ως αγορά, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μείωση των κρουσμάτων”, είπε ο υπουργός Επικρατείας δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας.

Διαβάστε ακόμα: 

Αναστολές Μαρτίου: Οι 4 προϋποθέσεις που «κόβουν» 50.000 επιχειρήσεις (vid)

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η «χρυσή» ρακέτα – Έσοδα εκατομμυρίων από έπαθλα και επιχειρηματικές συμφωνίες

Κολοσσιαίες απώλειες: Οι τεχνολογικές του Nasdaq «έχασαν» $1,6 τρισ. σε τρεις εβδομάδες