Οικονομία

Γερμανικό Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή κατά του Ταμείου Ανάκαμψης

  • newsroom


Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ανοίγει τον δρόμο για την άνευ προηγουμένου παροχή οικονομικής στήριξης στις χώρες της Ευρώπης, ύψους 750 δισ. ευρώ

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να απορρίψει την προσφυγή που έχει κατατεθεί κατά τoυ Ταμείου Ανάκαμψης, του μηχανισμού κοινού χρέους που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στην ΕΕ.

Μία συνοπτική εξέταση δεν αναδεικνύει ισχυρή πιθανότητα παραβίασης» του θεμελιώδους νόμου, εξηγεί στην ιστοσελίδα του το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μπλόκαρε στα τέλη του Μαρτίου την διαδικασία της επικύρωσης του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Το Δικαστήριο θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος επί της ουσίας, αλλά απορρίπτει το αίτημα επείγουσας διακοπής της διαδικασίας επικύρωσης.

Η καθυστέρηση της εφαρμογής θα υπονόμευε το αντικείμενο της οικονομικής πολιτικής και οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν μη αναστρέψιμες με δεδομένο τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάκαμψης απέναντι στην πανδημία της Covid-19, σύμφωνα με την απόφαση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε με ένα tweet την ικανοποίησή της για την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία αναμενόταν με ανησυχία από τις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο ανάκαμψης «θα ανοίξει τον δρόμο σε μια πράσινη, ψηφιακή και πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση», έγραψε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Συνολικά, 17 ευρωπαϊκές χώρες είχαν επικυρώσει μέχρι τα μέσα του Απριλίου το σχέδιο που προβλέπει πόρους ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, την στιγμή που η πανδημία παρατείνεται στην Ευρώπη και συνεχίζει να πλήττει ολόκληρους τομείς της οικονομίας.

Στηρίζεται σε έναν μηχανισμό, πρωτοφανή για την Ευρωπαϊκή Ενωση, κοινού χρέους για όλα τα κράτη μέλη. Μέρος των πόρων θα έχει μορφή επιδοτήσεων (312,5 δισεκατομμυρίων) κυρίως προς τις χώρες που έχουν πληγεί σοβαρότερα.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζα Πειραιώς: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ – Στόχος η άντληση 1,38 δισ.

Εθνική Ασφαλιστική: Σήμερα η Γενική Συνέλευση για την πώληση στο CVC

Σχολεία: Ανοίγουν όλα 10 Μαΐου – Πότε κλείνουν Γυμνάσια, Λύκεια – Τι θα γίνει με τις Πανελλαδικές

 

Απόρρητο Απόρρητο