«Οι Έλληνες υπέφεραν πολύ αυτήν την απαίσια περίοδο. Η αξιοπρέπειά τους δεν ήταν πάντα σεβαστή», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητας και τα μνημόνια που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη δεκαετία στη χώρα μας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, υπογράμμισε ότι «τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία ήταν πολύ αυστηρά» και ότι «η αξιοπρέπειά τους δεν ήταν πάντα σεβαστή».

Για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρείχαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε έκτακτη χρηματοδότηση – αλλά αυτό δεν δόθηκε δωρεάν.

Οι πιστωτές ζήτησαν από την Αθήνα να εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας, οι οποίες τελικά οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της φτώχειας.

Η οικονομία συρρικνώθηκε πάνω από το ένα τέταρτο, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών κατά το ένα τρίτο και τα ποσοστά ανεργίας εκτινάχθηκαν σχεδόν στο 30%.

Τώρα, ορισμένοι ηγέτες παραδέχονται ότι ήταν πολύ σκληροί με την Ελλάδα, η οποία τελικά τα κατάφερε.

Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα μας γυρίζει επιτέλους σελίδα στην κρίση χρέους της, με το τέλος του συστήματος Ενισχυμένης Εποπτείας, που έχει τεθεί σε εφαρμογή για να επιτρέψει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να παρακολουθούν τα βιβλία της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα στο Euronews