Λίγο κάτω από τις 7.500 είναι πλέον οι άδειες διαμονής που έχουν χορηγηθεί μέσω του προγράμματος Golden Visa, το οποίο θέλει να επανεκκινήσει το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να τονώσει εκ νέου την αγορά ακινήτων.

Από τα στοιχεία που προκύπτουν από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με βάση τα στοιχεία στις 31 Μαρτίου του 2020 με την εξέταση των φακέλων που είχαν χορηγηθεί νωρίτερα, ο συνολικός αριθμός των αδειών διαμονής που έχουν χορηγηθεί σε επενδυτές ακινήτων αξίας 250 χιλ. ευρώ και πάνω από τρίτες χώρες αντιστοιχεί σε 7.414 από τις αρχές του προγράμματος. Η πλειονότητα, 2 στις 3 άδειες αφορούν Κινέζους επενδυτές και συγκεκριμένα 5.352. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι Τούρκοι επενδυτές με συνολικά 520 άδειες, οι Ρώσοι με 379 και έπονται εθνικότητες από το Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ιράν με 158, 152 και 120 αντίστοιχα. Ολες οι υπόλοιπες χώρες της δεκάδας έχουν κάτω από 100 άδειες.

Στο πλαίσιο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας για την επόμενη μέρα από την κρίση του κορωνοϊού, το οικονομικό επιτελείο θα δώσει τη δυνατότητα στους ξένους επενδυτές να προχωρήσουν πιο γρήγορα, με τα αιτήματα για τη χορήγηση αδειών διαμονής ακόμη και μέσω πληρεξουσίου.

Το πρόγραμμα Golden Visa θεωρείται από τα βασικά «οχήματα» για την προσέλκυση ξένων επενδυτών ακινήτων και ήδη από την περασμένη χρονιά αντιμετωπίζει ουκ ολίγα ζητήματα, αρχικά με τις πολύμηνες καθυστερήσεις ως προς την εξέταση των σχετικών αιτημάτων με πολλούς ξένους επενδυτές να βρίσκονται στην ουρά, κι εν συνεχεία με το «πάγωμα» του ενδιαφέροντος από την (βασικότερη), την κινεζική αγορά, με το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού.

Με βάση πάντα τα στοιχεία από το υπουργείο Μετανάστευσης στο δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου χορηγήθηκαν 722 άδειες, με βάση και τα παλιότερα αιτήματα που είχαν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ως προς τις συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους, έχουν χορηγηθεί έως το τέλος Μαρτίου συνολικά 22.103 άδειες και από αυτές οι 16.165 σε Κινέζους. Ακολουθούν οι Τούρκοι με 1.427, οι Ρώσοι με 1.012, οι Λιβανέζοι με 505 και πολύ χαμηλότερα όλοι οι υπόλοιποι.

Στα στοιχεία του υπουργείου εμφανίζονται προσαυξημένα τα νούμερα του 2019 σε σύγκριση με αυτά που είχαν ανακοινωθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Ωστόσο η διαφορά προκύπτει καθώς στο ενδιάμεσο διάστημα δύο ημερομηνιών άντλησης στοιχείων εκκρεμείς αιτήσεις εξετάστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εκδόθηκαν οι σχετικές άδειες διαμονής, η έναρξη ισχύος των οποίων ανατρέχει στην ημερομηνία υποβολής της αίτησης του ενδιαφερόμενου. Αρα πρόκειται για πολύ παλιότερα αιτήματα τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν διεκπεραιωθεί πιο γρήγορα σε συνέχεια και των …εξωδίκων που υπήρξαν λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.