Οικονομία

Goldman Sachs: Ανω του 12% η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στο ΑΕΠ της Ελλάδας

  • newsroom


Άνω του 12% εκτιμάται πως θα είναι η σωρευτική επίδραση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Από τις πιο ευνοημένες ευρωπαϊκές οικονομίες είναι αυτή της Ελλάδας σύμφωνα με  έκθεση της Goldman Sachs. Σύμφωνα με την Goldman Sachs η επίδραση στο ΑΕΠ της Ελλάδας από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα είναι άνω του 12%, ενώ προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ πάνω από 5% για τη χώρα μας. Μέσω αυτών, και της σημαντικής κάλυψης του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» , ο αμερικανικός οίκος αναμένει πως η σωρευτική ανάπτυξη θα ξεπεράσει το  5% μέχρι το 2026, που οριοθετείται περίπου για την Ιταλία και την Ισπανία.

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι ο μηχανισμός του Ταμείου, προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τις χώρες του Νότου στο να διατηρήσουν την αναπτυξιακή τους δυναμική και μετά το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων από την πανδημία αν και όπως τονίζεται υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι υλοποίησης των σχεδίων.

Η αποτελεσματικότητα παρ’όλα αυτά των εμβολίων υποδηλώνει ότι το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος της Ευρώπης βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο με ένα περαιτέρω άνοιγμα το καλοκαίρι. Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και την επικείμενη κρίσιμη συνεδρίαση του Ιουνίου, ο αμερικανικός οίκος αναμένει μια μικρή μείωση του ρυθμού αγορών μέσω του έκτακτου προγράμματος PEPP, που θα συνοδεύεται από μια βελτιωμένη αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης.

Αν και τα yields στα μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ το Μάρτιο, το sell off που έχει πυροδοτηθεί μέχρι στιγμής δείχνει λιγότερο «αβλαβές» από αυτό του Φεβρουαρίου, αντικατοπτρίζοντας κυρίως το pricing που έχει γίνει γύρω από τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης και τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs το πιο σημαντικό  είναι η αναθεώρηση της στρατηγικής και το νέο guidance της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη

Το γράμμα του Στουρνάρα, η περιπέτεια της Καψή, η ώρα της κρίσης για Εγνατία κι ο Αμερικανός που είδε τον Πρωθυπουργό

Alpha Bank: Πάνω από €23 δισ. οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων το διάστημα 2017-2022

Νέο Ε1: Ποιοι γλιτώνουν τεκμήρια και φόρους για ενοίκια που δεν εισέπραξαν

 

 

 

Απόρρητο Απόρρητο