Οικονομία

Γονάτισαν πολίτες και επιχειρήσεις πριν τους έρθουν καν τα εκκαθαριστικά του 2017

  • Κωστής Πλάντζος


172.000 περισσότεροι νέοι οφειλέτες στην εφορία σε ένα μήνα - Ξεπέρασαν τα 97 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα - Πάνω από 2 δισ. «φρέσκα» χρέη τον Ιούλιο - Υπό κατάσχεση 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι

Του Κωστή Πλάντζου

Άλμα 2 δισ. σημείωσαν σε ένα μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη από απλήρωτους φόρους και πλέον 1 εκατομμύριο οφειλέτες βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με κατασχέσεις από την εφορία. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, το μήνα Ιούλιο 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούσαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 97,4 δις. ευρώ. Σε σχέση με ένα μήνα πριν, τον Ιούνιο, τα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ, από τα 95,6 δισ. που ήταν τον Ιούνιο.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη από αυτήν που δείχνουν οι αριθμοί αυτοί:

– Από τα 97,4 δισ. ευρώ, τα 90 δισ. ήταν παλαιά χρέη ως το 2016 και σε αυτά πρστέθηκαν «φρεσκα» χρέη 7,4 δισ. που δημιουργήθηκαν μέσα στους πρώτους 7 μήνες τους 2017. Αν και φαίνεται ότι τα χρέη το 2017 αυξάνονται κατά περίπου 1 δις. το μήνα, τον Ιούλιο αυξήθηκαν τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ (από 5,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο σε 7,4 δισ. τον Ιούλιο).

– Το συνολικό ποσό ληξιπρόθεσμων χρεών, παλαιών και νέων, «συγκρατήθηκε» στα 97,356 δισ. ευρώ επειδή αυξήθηκαν οι κατασχέσεις. Τον Ιούλιο 21.315 οφειλέτες έπεσαν θύματα κατασχέσεων και ο συνολικός τους αριθμός τον Ιούλιο αυξήθηκε σε 971.429 ( έναντι 951.114 τον Ιούνιο). Με όπλο τις κατασχέσεις, εισπράχθηκαν πάνω από 2,7 δισ.ευρώ παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

– Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα 2 δισ. «φρέσκα» ληξιρόθεσμα που καταγράφηκαν τον Ιούλιο, έμεναν απλήρωτα επί 3 μήνες πιο πριν, δηλαδή από τον Απρίλιο (ληξιπρόθεσμο θεωρείται το χρέος μόλις μείνει απλήρωτο επί 90 ολόκληρες ημέρες). Αυτό σημαίνει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι σταμάτησαν να πληρώνουν ήδη πριν ξεκινήσουν καν να έρχονται τα εκκαθαριστικά με τους τρέχοντες φόρους του 2017, τον Ιούλιο (φόρος εισοδήματος) και τον Σεπτέμβριο (ΕΝΦΙΑ)!

Με δεδομένο μάλιστα ότι πολλοί αφήνουν επίτηδες την α΄δόση του φόρου εισοδήματος να βγει ληξιπρόθεσμη για να ζητήσουν να μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, φαίνεται να πηγαίνει περίπατο και πληρωμή των φόρων εισοδήματος που υπολογίζει να εισπράξει κυβέρνηση.

Από την άλλη, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αυξάνονται τα έσοδα και το πρωτογενές πλεόνασμα, ταυτόχρονα αυξήνονται υπέρογκα και τα χρέη από φόρους που μένουν απλήρωτοι. Αυτό μαρτυρά πόσο μεγάλα ήταν αθροιστικά τα νέα φορολογικά βάρη που επεβλήθηκαν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις από το 2016 για το 2017. Και αυτό θα φανεί ιδιαίτερα στη συνέχεια του έτους (με 90 μέρες καθυστέρησης όμως) καθώς ο Ιούλιος ήταν ο μήνας που ξεκινά ο φορολογικός Γολγοθάς του δεύτερου εξαμήνου του 2017 και κατά το οποίο συμπίπτουν όλες οι πληρωμές φόρων εισοδήματος, ακινήτων και τελών κυκλοφορίας, παράλληλα με την πληρωμή σε δόσεις των φόρων του παρελθόντος που έχουνε μπει σε ρυθμίσεις.

Με τα δεδομένα αυτά, οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν σε 1 μήνα κατά 172.704, από 3.805.423 φορολογουμένους τον Ιούνιο σε 3.978.127 τον Ιούλιο . Πρακτικά , ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.678.160 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο.

Σ​ημειώνεται παντως ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, ​τ​ο ποσοστό είσπραξης έναντι “νέου” ληξιπρόθεσμου χρέους Ιουλίου 2017, διαμορφώθηκε σε 16,4% αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 (15,8%), παρ’ότι κατά το μήνα Ιούνιο 2017 το “νέο” ληξιπρόθεσμο χρέος αυξήθηκε λόγω ακραίων τιμών βεβαίωσης σε τρεις υποθέσεις ελέγχου χαμηλής εισπρακτικής απόδοσης.