Οικονομία

HSBC: Παραμένει θετική για Ελλάδα και τράπεζες

  • Νίκος Μελαχροινός 


Η HSBC δίνει αξιολόγηση buy και στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες επισημαίνοντας πως οι αποτιμήσεις τους δεν αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση που έχουν σημειώσει

Παραμένει θετική για τις ελληνικές μετοχές η βρετανική τράπεζα HSBC, όπως αναλύει στο report στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές για το πρώτο τρίμηνο του έτους και εξακολουθεί να βλέπει χαμηλές αποτιμήσεις για τις τράπεζες και ισχυρή ανάκαμψη, η οποία θα κινείται πάνω από το μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης του 4%, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τον κλάδο του τουρισμού και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι δείκτες αποτίμησης και κερδοφορίας είναι ελκυστικοί και οι δείκτες P/E διαμορφώνονται χαμηλότερα σε σχέση με τους δείκτες αποτίμησης τις αναδυόμενες αγορές. Ο δείκτης P/E της αγοράς (consensus) διαμορφώνονται στις 10,9 φορές για πέρυσι και στις 9,4 φορές το τρέχον έτος με ταχύτερο ρυθμό αύξησης κερδών. Η αύξηση της κερδοφορίας τοποθετείται στο 15,4% για το 2022. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, τονίζει η HSBC, ότι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, πράγμα που αποτελεί ένα πρόσθετο στήριγμα για τις αποτιμήσεις.

Από πλευράς ρευστότητας, επισημαίνει, σε αντίθεση με άλλες μικρές αγορές, δεν είναι ένα trade που έχει συγκεντρώσει μεγάλη συμμετοχή. Το μέσο fund αναδυόμενων αγορών έχει «ουδέτερη» θέση στην Ελλάδα και υπάρχει μικρό ενδιαφέρον για μετοχές της χώρας. Αυτό υπονοεί ότι αν αναπτυχθεί ένα θετικό στόρι, υπάρχει πολύ περιθώριο για στήριξη σε επίπεδο ρευστότητας.

Η μείωση των NPE και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να οδηγήσουν σε σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση, ανοίγοντας τη δυνατότητα για ενδεχόμενη επανέναρξη της διανομής μερισμάτων. Η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει επίσης να επιτρέψει τον καταναλωτικό τομέα να έχει καλές επιδόσεις.

Η HSBC δίνει συστάσεις αγοράς και για τις τράπεζες ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank καθώς οι αποτιμήσεις τους δεν αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση που έχουν σημειώσει. Οι τιμές στόχοι για την Alpha 1,4 ευρώ ανά μετοχή, για την Πειραιώς στα 1,95 ευρώ ανά μετοχή, για τη Eurobank στα 1,3 ευρώ ανά μετοχή και για την Εθνική Τράπεζα στα 3,55 ευρώ ανά μετοχή.

H HSBC υπολογίζει ότι το discount των εγχώριων τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών διαμορφώνεται στα επίπεδα του 40% αν και η αποδοτικότητα των μέσων κεφαλαίων πλέον διαμορφώνεται σε παρόμοια επίπεδα. Η HSBC τονίζει πως δίνει αξιολόγηση buy και στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες επισημαίνοντας πως οι αποτιμήσεις τους δεν αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση που έχουν σημειώσει. Η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει επίσης να επιτρέψει στους κλάδους των καταναλωτών και του τουρισμού να έχουν καλές επιδόσεις, κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω τις δραστηριότητες των τραπεζών. Για όλους αυτούς τους λόγους, η HSBC, όπως σημειώνει, παραμένει overweight στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα

Δραματική και το 2022 η κατάσταση στα εμπορικά λιμάνια – Καθυστερήσεις έως και 45 ημέρες

Βασίλης Καρακουλάκης: Οι λόγοι που η αγορά ναυτιλιακών παραγώγων προσελκύει πλοιοκτήτες και funds

Focus Bari / YouGov:Το 17% των Ελλήνων αρνούνται ακόμη τα εμβόλια Covid-19 ή διστάζουν να τα κάνουν