Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρέθηκε στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που είχαν σήμερα, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς, του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη.

Σκοπός του συμβουλίου ήταν η προετοιμασία των ευρωπαϊκών θέσεων ενόψει της συνόδου, που θα λάβει χώρα στο Μαρακές του Μαρόκου τον ερχόμενο Νοέμβριο, όπου θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παρά τις επιμέρους αντιθέσεις και διαφορετικές οπτικές, στο συμβούλιο υπουργών συμφωνήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπροσωπηθεί με ενιαία φωνή, προκειμένου να έχει μία ισχυρή παρουσία και να μπορέσει, για ακόμα μία φορά, να πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες δημιουργίας ενός ισχυρού νομικά δεσμευτικού νομικού εργαλείου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, συμφωνήθηκε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχουν κυρώσει έως την 7η Οκτωβρίου τη Συμφωνία των Παρισίων, να ενημερώσουν από κοινού τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία πριν από την έναρξη της συνόδου του Μαρακές. Ο κ. Τσιρώνης ενημέρωσε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την κύρωσή της με την εισαγωγή στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 5 Οκτωβρίου.

Πορτογαλία: Το κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας επικύρωσε σήμερα τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα που προβλέπει τη μείωση της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τις χώρες που θα την εφαρμόσουν.

“Είναι η κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Είμαι πεπεισμένος ότι στην Πορτογαλία όλοι συμφωνούν στο θέμα αυτό”, σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ζοάο Μάτος Φερνάντες.
AdTech Ad

Μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα, μολονότι στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας, απείχε από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο καθώς θεωρεί ότι με τη συμφωνία του Παρισιού δεν αποδίδονται ευθύνες στους κυριότερους ρυπαντές, τις πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Νωρίτερα σήμερα, οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το πράσινο φως για την επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού εξ ονόματος της ΕΕ, χωρίς να απαιτείται η κάθε χώρα ξεχωριστά να καταφύγει στη δική της διαδικασία επικύρωσης.

Πριν από την Πορτογαλία, μόνο έξι ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Μάλτα) είχαν επικυρώσει τη συνθήκη σε εθνικό επίπεδο.

Προκειμένου να εφαρμοστεί η συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 55 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 55% των εκπομπών καυσαερίων. Ο πρώτος όρος έχει ήδη εκπληρωθεί και ο δεύτερος εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί σύντομα, αφού αναμένεται να την επικυρώσουν η Ινδία και ο Καναδάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ