Αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες ότι η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) έστειλε προ δύο ημερών επιστολή προθέσεων (Letter Of Intent) προς τη γαλλική κυβέρνηση, σε σχέση με την προμήθεια δύο φρεγατών Belharra από την naval Group για το Πολεμικό Ναυτικό.

Η πληροφορία αυτή πρωτοδημοσιεύθηκε από το ελληνικό περιοδικό ειδικού Τύπου για θέματα άμυνας, Δούρειος Ίππος.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Naval Group αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή την πληροφορία.

Είναι γνωστό ότι από το 2008 το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό προσπαθεί να προμηθευτεί νέα όπλα τέτοιου είδους, ωστόσο από εκείνη την εποχή η χώρα είναι αντιμέτωπη
με πολλές προκλήσεις και κυρίως οικονομική αδυναμία να υλοποιήσει τα σχέδιά της.

Κι ενώ η Γαλλία ήλπιζε ότι το ελληνικό κράτος θα χρησιμοποιούσε μερικά από τα χρήματα που της επιστρέφονται από τα κέρδη των ομολόγων για να χρηματοδοτήσει αυτές τις φρεγάτες, αυτό δεν είναι πλεόν δυνατό, γιατί σύμφωνα με πηγές του Naval News που δημοσιεύει την είδηση, τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ.

Για να βρει μια λύση σε αυτό το αδιέξοδο, η Γαλλία ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση μια κίνηση «έμπρακτης πρόθεσης» ότι υπάρχει όντως ενδιαφέρον για τις φρεγάτες Belharra.
Εξού και η επιστολή προθέσεων (LOI), που αφενός εκφράζει εγγράφως ότι υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον και αφετέρου λειτουργήσει ως αίτημα προς τη γαλλική πλευρά να βρει η ίδια χρηματοδότηση από διεθνή οικονομικά funds για την αγορά των δύο φρεγατών.

Εφόσον υπάρξει αποτέλεσμα, η χρηματοδοτική πρόταση θα τεθεί υπ’ όψιν της ελληνικής κυβερνήσεως ώστε να οριστικοποιηθεί η υλοποίηση ενός προγράμματος νέων φρεγατών.
Σύμφωνα με το Naval News, η Ελλάδα που βγαίνει σιγά σιγά από την κρίση, έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ από επενδύσεις και στον τομέα άμυνας.

Επίσης, η χώρα είναι σε μια ευαίσθητη περιοχή και έχει έρθει μια νέα εποχή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την πολιτική, την ασφάλεια και την οικονομία. ΟΙ πρόσφατε εξαγορές της Onex Corporation στο Νεώριο της Σύρου και στα ναυπηγεία της Ελευσίνας αποτελούν σαφές σημάδι των σχέσεων που διαμορφώνονται μεταξύ των δυο χωρών.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Naval Group ή οποιοσδήποτε άλλος ανταγωνιστής θα πρέπει να υποβάλει κάποια πρόταση που θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει μεταφορά τεχνογνωσίας καθώς και την ευκαιρία δημιουργίας θέσεων εργασίας, έχοπντας την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας. Πρόκειται σίγουρα για ένα έργο δύσκολο.

Όπως σημειώνει το περιοδικό Δούρειος Ίππος,  το κόστος της προμήθειας δύο φρεγατών Belharra ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο όμως δεν περιλαμβάνονται καθόλου τα οπλικά συστήματα, όπως μονάδες πυρός και αποθέματα πυραύλων, τορπιλών κ.λπ. Αυτό σημαίνει πρακτικώς ότι με την εγκατάσταση των οπλικών συστημάτων, το κόστος ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ!