Νέα σενάρια και πιο ρεαλιστικές προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής Οικονομίας, πυροδοτεί από σήμερα η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας στο α΄τρίμηνο του 2020.

Το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ θα αποκαλύψει τι άλλαξε στις προβλέψεις μέσα σε 3 μήνες. Και αυτό γιατί κάθε 15 μέρες το σκηνικό στην Ευρώπη και στον κόσμο άλλαζε. Οι πρώτες 91  ημέρες του δίσεκτου 2020 σημαδεύτηκαν από:

–  την αρχική αισιοδοξία για ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας τον Ιανουάριο,

–  το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα και τις πρώτες ανησυχίες για επιβράδυνση στην κινεζική αλλά και διεθνή οικονομία

– την εξάπλωση της νόσου και τα χιλιάδες θύματα, αρχικά στην Ιταλία και σύντομα σε όλη την Ευρώπη

-τη γενική καραντίνα σε Ελλάδα -όπως και την Ευρώπη γενικότερα- από το γ΄δεκαήμερο του Μαρτίου.

Αν και μόλις 10 ημέρες καραντίνας περιλαμβάνονται στο α΄τρίμηνο του έτους, πρόλαβαν να γίνουν πολλά: απαγόρευση κυκλοφορίας, λουκέτο σε βασικούς κλάδους της αγοράς, καταβολή επιδομάτων αντί μισθών .

Για το λόγο αυτό, οι επίσημες εκτιμήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη για την ελληνική αλλά και διεθνής οικονομία διαρκώς άλλαζαν. Αρχικά η Ευρώπη εκτιμούσε πως θα τα απόνερα θα είναι 1/10 της κινεζικής ύφεσης, δηλαδή απώλειες 0,1% για κάθε 1 μονάδα πτώσεως του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Και αν το ΑΕΠ Γερμανίας, Γαλλίας κλπ μειωνόταν λίγο, αντίστοιχα μικρή θα ήταν και η επίπτωση (υστέρηση) στην ελληνική οικονομία, λόγω μη έλευσης τουριστών κυρίως.

Στην πράξη όμως, οι νεότερες προβλέψεις λένε πως, αντί το 1/10,  η ύφεση στην Ευρώπη θα ξεπεράσει και αυτήν της Κίνας! Μισή ντουζίνα χώρες της ΕΕ θα έχουν ύφεση 7-10% φέτος -και η Ελλάδα τη μεγαλύτερη. Η Γαλλία όμως αναθεωρεί ήδη και προβλέπει ύφεση 11%.

Με τα δεδομένα αυτά, η αρχική πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,7% εφέτος εγκαταλείπεται. Αρχικά το υπουργείο Οικονομικών  χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών σε ύφεση -3%. Προοδευτικά όμως, η κυβέρνηση αναθεώρησε σε 3%, ενώ μιλά και για ύφεση 10%-13%΄που όμως μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θα μπορέσει να περιοριστεί μεταξύ 5,7% έως 8%, στο βασικό ή στο αρνητικό σενάριο αντίτοιχα. Με αφετηρία το α΄τρίμηνο, θα εκτιμηθεί ξανά η επίπτωση από το γενικό lockdown τον Απρίλιο και την διστακτική επανεκκίνηση της οικονομίας τον Απρίλιο και Μάιο.