Για να γιορτάσουμε μια ειδική περίσταση, συνήθως επιλέγουμε να ανοίξουμε… σαμπάνια. Όμως, αν σας λέγαμε ότι αυτό το μπουκάλι προσφέρει καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τον χρυσό ή τις μετοχές της Wall Street, μήπως θα ήταν προτιμότερο να φυλάξετε τη σαμπάνια και να ανοίξετε ένα άλλο ποτό;

Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης Champagne 50 της πλατφόρμας Liv-Ex, ο οποίος καταγράφει τις τιμές των κορυφαίων 12 brands, σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο τους τελευταίους μήνες, αφήνοντας αισθητά πίσω τον χρυσό, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ή τον S&P 500.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα μπουκάλι «Salon Le Mesnil» του 2012 είδε την τιμή του να εκτοξεύεται από τα 4.670 δολάρια τον Ιανουάριο του 2022 στα 15.485 δολάρια τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Ήτοι άλμα 232% σε διάστημα μόλις εννέα μηνών.

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερες σαμπάνιες διακινούνται πλέον στη δευτερογενή αγορά διάφορων ηλεκτρονικών πλατφόρμων, όπως της Liv-Ex. Έτσι, ενώ πριν μία δεκαετία είχαν μερίδιο μόλις 2%, τον Νοέμβριο του 2022 κατείχαν το 18,7% του marketplace.

Σύμφωνα με τους αναλυτής, αυτή η ξέφρενη πορεία, παρότι έχει επιβραδύνει από τον Νοέμβριο, παραμένει σε θετικό έδαφος, χάρη στην ισχυρή ζήτηση, την ενίσχυση των μεγάλων brands και τα καλύτερα κανάλια διανομής.

Οι παλαιές εμφιαλώσεις προσφέρουν σπανιότητα, αποκλειστικότητα, δυνατότητα παλαίωσης, αλλά και ένα καλό ιστορικό σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Ταυτόχρονα, η χαμηλή παραγωγή του 2021 και του 2022 περιόρισε τη διαθέσιμη προσφορά.

Σύμφωνα με τον Ρόμπι Στίβεντς της Liv-Ex, το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη σαμπάνια ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, όταν οι αγοραστές άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο υποτιμημένη ήταν σε σχέση με τα κρασιά του Μπορντό και της Βουργουνδίας. «Καταλύτης ήταν η κυκλοφορία της εξαιρετικής σοδειάς του 2008, ενώ ακολούθησαν και οι σπουδαίες σοδειές του 2012, του 2013 και του 2014».

Ακόμη ένας μοχλός που συμβάλει στην αυξημένη ζήτηση, συνίσταται στην Κλιματική Αλλαγή, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για το πώς ακριβώς η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επηρεάσει την ποιότητα και το ύψος των μελλοντικών σοδειών.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το σπουδαιότερο: Η σαμπάνια παραμένει ένα σύμβολο πολυτελείας σε έναν κόσμο, όπου καταγράφεται… έκρηξη πλούτου. Παρά την Covid, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό και τη διαφαινόμενη ύφεση, τα luxury προϊόντα γνωρίζουν μεγάλη άνθηση, κάτι που θα συνεχιστεί και φέτος.

Διαβάστε ακόμα

Οι εκλογές, οι γιορτές και ο Δένδιας, η ΔΕΗ και οι οπτικές ίνες και η αποχώρηση του Νταβιντιάν από τον ΟΛΘ

Οι καραμπόλες σε παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ και δημόσια έργα από το ντιλ Ιντρακάτ-Άκτωρ

Το πικρό story της Sprider – 1,5 χρόνο στα αζήτητα η μονάδα της Ξάνθης (pics)