Αν την παραμονή πρωτοχρονιάς του 2011 η ευχή ήταν «καλή χρονιά», μάλλον εννούσαν… το 2023! Μετά από μια διετία με ανάπτυξη-έκπληξη, τα μεγέθη του νέου κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν “άλμα” της οικονομίας από το 2010 στο 2023. Αν αποτελούσαν τη φυσική συνέχεια, η χώρα θα είχε αποφύγει μια δεκαετία πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας άγγιξε και, πλέον, το 2023 αναμένεται να φτάσει στο ύψος που ήταν τη χρονιά που μπήκε η Ελλάδα στα Μνημόνια.

Ωστόσο ποιοτικά , έχουν αλλάξει πολλά! Σε αντίθεση με το 2010:

  • η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ισχυρά και σταθερά: ο ρυθμός μεγέθυνσης είναι διπλάσιος το 2022 και τριπλάσιος το 2023 του μέσου ευρωπαϊκού όρου
    το χρέος Γενικής Κυβέρνησης “κουρεύτηκε” σχεδόν 50 μονάδες σε 3 χρόνια, ως ποσοστό επί τους ΑΕΠ.
  • O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο προϋπολογισμό, επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν πως η ανεργία μειώθηκε 7 μονάδες από το 2018. Τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε πέσει στο 11,8%, δλαδη όσο σχεδόν ήταν (11,6%) τον Φεβρουάριο του 2010 πριν μπει η χώρα τον Μάιο στα μνημόνια.

Η χρονιά κλείνει ακόμα καλύτερα από ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση: χθες έγινε γνωστό ότι στον προϋπολογισμό που κατέθεσε πριν μία εβδομάδα, υπολόγιζε ότι τον Οκτώβριο θα είχε 100 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα κρατικά έσοδα και 250 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα. Τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα, ενώ την ίδια στιγμή εγκρίθηκε και θα φτάσει στη χώρα μας νέα «έσεση»ρευστότητας και επενδύσεις ύψους πάνω από3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται έτσι εντυπωσιακά:

1. οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα «πετάνε» από τα ρεκόρ του 2021, προς νέα ρεκόρ το 2022 (καθώς στο 9μηνο φέτος είχαν φτάσει ήδη στο 95% του συνόλου της περσινής χρονιάς). Η Ελλάδα εμφανίζει τεράστια βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον και να γίνεται πόλος έλξης πολλών επενδύσεων, όπως αυτό αποτυπώνεται:

  • στην προσέλκυση επιχειρηματικών κολοσσών
  • στην πρωτιά στον ευρωπαϊκό δείκτη χρηματαγοράς MSCI
  • σε έρευνα της Ernst & Young, σύμφωνα με την οποία 3 στους 4 επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα γίνει ακόμη πιο ελκυστική την επόμενη τριετία.
  • στην Έκθεση του Economist, στην οποία η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τα 3 τελευταία χρόνια, σημειώνοντας άνοδο κατά 16 θέσεις.

2. η Ελλάδα εξάγει, ως ποσοστό του ΑΕΠ, περισσότερο από την Ιταλία την Ισπανία και τη Γαλλία! Οι εξαγωγές αγαθών υψηλής τεχνολογίας προσεγγίζουν πλέον τα επίπεδα της (άκρως ανεπτυγμένης τεχνολογικά) Γερμανίας. Οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υπερβαίνουν πλέοντο 41% του ΑΕΠ, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που είχαν το 2010. Η Ελλάδα, για πρώτη φορά, έχει έξι κατηγορίες αγαθών, των οποίων οι εξαγωγές ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ, όταν πριν την έναρξη της κρίσης χρέους υπήρχε μόνο μία.

Μπορεί στο μυαλό όλων όλα αυτά να συνδέονται και με τις εκλογές του 2023, στον προϋπολογισμό δεν έχει περιληφθεί σενάριο ακυβερνησίας, καθώς στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται για μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις.

Στόχος είναι να κατακτήσει ξανά η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, την οποία έχασε από το 2010 και μέχρι σήμερα.

Αν και πολλές «ευχές του 2010» μοιάζει να εκπληρώνονται το 2023, η νέα χρονιά μόνο «στρωμένη με ρόδα» δεν είναι. Αντιθέτως:

  • η χώρα βγήκε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα. Για αυτό το κράτος και η αγορά πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντέξουν σε ανόδους επιτοκίων ή και τυχόν νέα κρίση χρέους
  • το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο και μειώνεται, αλλά παραμένει ανησυχητικά υψηλό
  • τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μειώθηκαν μεν σημαντικά αλλά, σύμφωνα με τον κ.Σταϊκούρα, «το ιδιωτικό χρέος παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων»
  • μετά τη δημοσιονομική ευελιξία και χαλάρωση πανευρωπαϊκά λόγω πανδημίας και κρίση, μπαίνει «φρένο» στα προγράμματ στήριξης και απαιτείται δημοσιονομική υπευθυνότητα και προσαρμογή από τις χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα, που καλούνται να επιστρέψουν σταδιακά και πάλι σε πλεονάσματα
  • η «έκρηξη ρευστότητας» από την ΕΚΤ τελείωσε και, αντιθέτως, η νομισματική πολιτική γίνεται όλο και πιο συσταλτική, με αυξήσεις επιτοκίων κλπ.
  • η «βόμβα ακρίβειας» συνεχίζει να σαρώνει την Ευρώπη. Παρότι οι μισές χώρες της ΕΕ είχαν υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα, ο πληθωρισμός 5% για το 2023 στη χώρα μας παραμένει υψηλός και επίμονος.

Και όλα αυτά ενώ, όπως συχνά λέει ο κ. Σταϊκούρας, «πλέουμε σε τρικυμιώδη διεθνή γεωπολιτικά ύδατα», τόσο στην περιοχή της Ουκρανίας,καθώς όμως και στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο –δηλαδή στη γειτονιά μας και το σπίτι μας.

Διαβάστε ακόμη

Οι τρεις “dates” του Μητσοτάκη, η βουτιά της Intralot, οι επόμενες κινήσεις της Παγκρήτιας, ο ευλαβικός τραπεζίτης και ο πίνακας της Dogus

Mάικλ Ουίλσον (Morgan Stanley): «Βλέπει» διψήφια πτώση για τις μετοχές στις αρχές του 2023

Τουρισμός: Οι Ισραηλινοί πρώτη ξένη αγορά στην Αθήνα για τα Χριστούγεννα (πίνακας)