Οι Ισραηλινοί είναι η πρώτη ξένη αγορά για την Αθήνα φέτος τα Χριστούγεννα όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αεροδρομίου και των ξενοδόχων με επιπλέον πτήσεις να προστίθενται στο δρομολόγιο Αθήνα- Τελ Αβίβ μέσα στο Δεκέμβριο.

Η TUS Airways ανακοίνωσε χθές την έναρξη δρομολογίων από τα μέσα Δεκεμβρίου μεταξύ Αθήνας-Τελ Αβίβ, σύνδεση που περιλαμβάνεται στο χειμερινό πρόγραμμα της αεροπορικής από την Κύπρο, η οποία έχει παρουσία εξ’ αρχής, από την ίδρυσή της ακόμη το 2016, στην αγορά του Ισραήλ με τη σύνδεση Λάρνακας- Τελ Αβίβ.

Όπως επεσήμανε στη χθεσινή παρουσίαση, η κ. Κική Χαϊδά, διευθύντρια marketing της TUS Airways το «χειμερινό μας πρόγραμμα είναι μικρό -δεν έχουμε πολλούς προορισμούς- επιφυλασσόμαστε ωστόσο για τη θερινή περίοδο. Το Τελ Αβίβ είναι από τους καλύτερούς μας προορισμούς, πετάμε τη χειμερινή περίοδο από την Κύπρο και ξεκινάμε από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 25 Μαρτίου τη σύνδεση Αθήνα- Τελ Αβίβ, με τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις, διαβλέποντας από τώρα ικανοποιητική ζήτηση».

Συνολικά η εταιρεία από Λάρνακα θα πετάει το χειμώνα σε Ηράκλειο και Τελ Αβίβ, ενώ από το Τελ Αβίβ σε Λάρνακα, Αθήνα και Ντύσελντορφ. Η ίδια έδωσε και μία πρόγευση για το θερινό πρόγραμμα που σχεδιάζεται τώρα για την περίοδο από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου με την εταιρεία να προγραμματίζει τα δρομολόγια Τελ Αβίβ- Πρέβεζα (σ.σ. υπήρχε και το φετινό καλοκαίρι και αποδείχθηκε από τα πιο επιτυχημένα), Τελ Αβίβ- Αθήνα, Τελ Αβίβ- Ηράκλειο και Τελ Αβίβ- Ντυσελντορφ. Επίσης από Λάρνακα η εταιρεία θα πετάει για Παρίσι, Τέλ Αβίβ και Ηράκλειο και από Πάφο στο Τελ Αβίβ.

Οσον αφορά ειδικότερα την ισραηλινή αγορά, με βάση τα στοιχεία από το αεροδρόμιο της Αθήνας, ήδη έχει φτάσει στο τέλος Νοεμβρίου το μισό εκατομμύριο- για την ακρίβεια στις 515 χιλιάδες επιβάτες- έχοντας ξεπεράσει τα συνολικά νούμερα του 2019 που ήταν για όλη τη χρονιά στις 508 χιλιάδες επιβάτες.

«Από το 2014 μέχρι τώρα η ισραηλινή αγορά έχει διψήφια αύξηση και όπως προκύπτει και από τα στοιχεία των ξενοδόχων θα είναι η πρώτη αγορά για τα Χριστούγεννα στην Αθήνα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Ως προς τα επιμέρους στοιχεία, στο σύνολο των διεθνών αγορών με το δίκτυο εξωτερικού (Ελληνες και ξένους), το Ισραήλ είναι η 11η μεγαλύτερη αγορά για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 472 χιλ. επιβάτες το φετινό δεκάμηνο (Ιανουαρίου- Οκτωβρίου) και η τρίτη καλύτερη από πλευράς ρυθμού ανάπτυξης (11%) το 2022. Οσον αφορά μόνο τους ξένους, το Ισραήλ βρίσκεται για την περίοδο του εννιαμήνου (Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, οπότε έχει γίνει και η σχετική επεξεργασία των στοιχείων) στην 8η θέση, με 158 χιλιάδες επιβάτες.

Ως προς το προφίλ των επιβατών στη γραμμή, ποσοστό 79% ταξιδεύει για αναψυχή κι ένα 12% για δουλειά, ενώ ένα ποσοστό κοντά στο 8% είναι αυτό που ταξιδεύει για να επισκεφτεί οικογένεια και φίλους.

Ειδικά όσον αφορά του Ισραηλινούς που ταξιδεύουν στην Αθήνα, είναι 86% αυτοί που ταξιδεύουν για αναψυχή (9% για business), ξοδεύουν αρκετά στο «Ελ. Βενιζέλος», κοντά στα 102 ευρώ, πραγματοποιούν 1,4 ταξίδια το χρόνο από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με μέσο όρο 9 μέρες διαμονής ανά ταξίδι στην Ελλάδα. Οι Ελληνες που ταξιδεύουν στη γραμμή είναι για αναψυχή ένα 43%, για επαγγελματικούς λόγους ένα 31% και 19% για να επισκεφθούν οικογένεια και φίλους. Η μέση παραμονή στο Ισραήλ είναι 6 μέρες, με ένα μέσο όρο 4,7 ταξιδιών κατ’ έτος.

Τα νούμερα του Ελ. Βενιζέλος φέτος

Εν τω μεταξύ, ως προς τα συνολικά νούμερα της κίνησης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας έως τα τέλη Νοεμβρίου έχει ξεπεράσει τα 21 εκατομμύρια, με μία πτώση 11,6% έναντι του εντεκαμήνου του 2019 δεδομένου ότι τους πέντε πρώτους μήνες του έτους ίσχυαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Σε επίπεδο αριθμού πτήσεων, η ψαλίδα είναι μικρότερη με πτώση κατά 5%- 6% έναντι του 2019 γεγονός που αντικατοπτρίζει και την ψήφο εμπιστοσύνης των αεροπορικών στην Αθήνα. Μόνο για το μήνα Νοέμβριο η επιβατική κίνηση υπολείπεται κατά 4% περίπου έναντι του 2019.

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για το 2023 και με τα δεδομένα της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, της ακρίβειας, το πληθωρισμού, της μείωσης του εισοδήματος του καταναλωτών, πάντως, τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την επόμενη θερινή σεζόν ως προς τις αεροπορικές συνδέσεις στην Αθήνα, όπως έχει φανεί από την παρουσία των εκπροσώπων του αεροδρομίου στα διεθνή συνέδρια.

Διαβάστε ακόμη:

«Θρίλερ» με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι γλιτώνουν τις κυρώσεις και ποιοι όχι

Mάικλ Ουίλσον (Morgan Stanley): «Βλέπει» διψήφια πτώση για τις μετοχές στις αρχές του 2023

Πώς η Παρί Σεν Ζερμέν γίνεται με Μέσι, Μπαπέ και Νεϊμάρ το πιο μοντέρνο ποδοσφαιρικό club στον κόσμο