Οικονομία

Intrum: Δεύτερη ευκαιρία στην ανάπτυξη ο νέος πτωχευτικός νόμος

  • newsroom


Μιλώντας στο Capital Link Forum, o Γιώργος Γεωργακόπουλος τόνισε ότι ο νέος νόμος αποτελεί ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους

Κρίσιμη μεταρρύθμιση για την ανάκαμψη της οικονομίας, την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την απελευθέρωση υγιών δυνάμεων στην αγορά και παράλληλα, την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών, χαρακτήρισε το νέο νόμo για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, Managing Director της Intrum Hellas.

Μιλώντας στο Capital Link Forum, o κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι ο νέος νόμος αποτελεί ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, με σειρά από καινοτομίες, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, με συμμετοχή του Δημοσίου, προς αποφυγή της πτώχευσης, η ταχύτητα στις διαδικασίες, και οι σύντομες προθεσμίες, ακόμη και στις αποφάσεις των δικαστηρίων, η διαφάνεια με την ψηφιοποίηση και τον αυτοματισμό των διαδικασιών καθώς και η ευελιξία, είτε με προληπτική ρύθμιση των υποχρεώσεων είτε με την παροχή της δεύτερης ευκαιρίας.

Στους οφειλέτες, ο νέος νόμος επιτρέπει τη δυνατότητα επανένταξης στην παραγωγική διαδικασία, είπε ο επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης πιστώσεων Intrum Hellas, δίνοντας μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία είτε μέσω ρύθμισης οφειλών, είτε με ρευστοποίηση και απαλλαγή από χρέη. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, η βελτίωση της ειδικής διαχείρισης είναι σημαντική τόσο για την βιωσιμότητα παραγωγικών μονάδων όσο και για τους εργαζομένους ενώ ο νόμος κάνει μνεία για την προστασία των αδυνάμων, εισάγοντας και τον Φορέα Απόκτησης και Εκμίσθωσης Ακινήτων που αποτελεί καινοτομία.

Το νέο πλαίσιο συμβάλλει καίρια στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων και στην υλοποίηση πλάνων μείωσης των NPEs και είναι θετικό για την οικονομία εν γένει αφού επιτρέπει απαλλαγή από επιχειρήσεις ζόμπι που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και μεταφορά κεφαλαίων σε παραγωγικές επενδύσεις, επιτρέποντας στις τράπεζες να επικεντρωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Γεωργακόπουλος εκτίμησε ότι ο νέος νόμος λειτουργεί ενισχυτικά και για την προσέλκυση επενδύσεων αφού δημιουργείται ένα σαφές και διαφανές πλαίσιο και ταυτόχρονα, με την εφαρμογή του αναδεικνύονται ευκαιρίες κυρίως μέσα από αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και κλάδων. Όπως πρόσθεσε, οι προκλήσεις για την ορθή εφαρμογή του νέου πλαισίου είναι η επιτάχυνση έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων στην πράξη, η διατήρηση της κουλτούρας των έγκαιρων πληρωμών, όπως και η άμεση έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που χρειάζονται για την έναρξη εφαρμογής του.

Διαβάστε περισσότερα

Στη ΝΟVA η Bundesliga από το 2021 – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Καϋμενάκης – Μπάκος: Τι «ψάχνουν» στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι δύο «πετρελαιάδες» του Αστέρα Τρίπολης

Γεωργιάδης: Θα τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι παραβιάζουν τους κανόνες του click away