Οικονομία

ΗΠΑ: Η ανεργία εξαπλώνεται πιο γρήγορα και από τον κορωνοϊό – Νέο άλμα στα επιδόματα ανεργίας

  • newsroom


Πριν τρεις εβδομάδες έκαναν αίτηση για επίδομα 230 χιλιάδες αμερικανοί - Δυο εβδομάδες πριν 3,3 εκατ - Την τρέχουσα άγγιξαν τα 6,6 εκατ. - Οι άνεργοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υπερδιπλασιάστηκε κάνοντας ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα καθώς η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας επεκτείνεται στη χώρα λόγω κορωνοϊού.

Συνολικά 6,65 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, καθώς πολλά καταστήματα και εστιατόρια αναγκάστηκαν να κλείσουν σε ολόκληρη τη χώρα για να μετριάσουν το ξέσπασμα του Covid-19. O αριθμός των αιτήσεων της εβδομάδας που έληξε στις 21 Μαρτίου αναθεωρήθηκε επίσης σε 3,31 εκατ. αιτήσεις.

Οι αιτήσεις ανεργίας ξεπέρασαν όλες τις εκτιμήσεις των αναλυτών – η μέση τιμή των εκτιμήσεων τους ήταν 3,76 εκατομμύρια.

Τις τελευταίες εβδομάδες περίπου 10 εκατομμύρια αμερικανοί βγήκαν στην ανεργία.

Τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αιτήματα ανεργίας είναι συνήθως οι πρώτες ενδείξεις που δείχνουν τις συνέπειες που έχει η εξάπλωση της πανδημίας στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους των ΗΠΑ. Η έκθεση έδειξε ότι ο ιός έχει μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο αντίκτυπο – και όχι μόνο σε ξενοδοχεία και εστιατόρια”, καθώς οι Πολιτείες αναφέρουν επιπτώσεις στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια, τα εργοστάσια, το λιανικό εμπόριο και την κατασκευή.

“Αν κοιτάξει κανείς τον αριθμό των αιτήσεων την περασμένη εβδομάδα και αυτή, παραπέμπουν σε μια αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες για την ένδειξη του Απριλίου” είπε στο Bloomberg Radio ο Μάικλ Γκάπεν, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στην Barclays, “και μένουν ακόμα αρκετές εβδομάδες μέχρι την ανακοίνωση για την ανεργία του Απριλίου. Είναι πιθανό ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί πάνω από τα επίπεδα που άγγιξε το 2008 και το 2009 – και αυτό θα φανεί αν όχι στην ένδειξη του Απριλίου, τότε σίγουρα σε αυτή του Μαΐου.