Με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να σκαρφαλώνει, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δωδεκαετίας και την έρευνα της Grant Thornton να δείχνει σημαντική ενίσχυση της αισιοδοξίας των Ελλήνων επιχειρηματιών, το 2020, ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για περαιτέρω βελτίωση όχι μόνο των βασικών οικονομικών δεικτών της Ελλάδας όσο και της ψυχολογίας – εμπιστοσύνης επαγγελματιών, νοικοκυριών και καταναλωτών.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΙΟΒΕ καταγράφουν συνέχεια της ανόδου του δείκτη που καταγράφει συνολικά το οικονομικό κλίμα, που μάλιστα κατά το τελευταίο μήνα του 2019 βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2007.

Αυτό οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των προσδοκιών στις Κατασκευές και στις Υπηρεσίες και σε μικρότερο βαθμό στην ενίσχυση των προσδοκιών στη Βιομηχανία. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι παρά την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και την ένταση στη γεωγραφική περιοχή μας, μια σειρά από δείκτες της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, ενώ παράγοντες όπως η αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης και η μείωση των φορολογικών βαρών, έχουν επίσης συνεισφέρει θετικά.

Την ίδια στιγμή, ισχυρή «ανάσα» αισιοδοξίας πήραν οι επιχειρηματίες στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας IBR της Grant Thornton, η αισιοδοξία των Ελλήνων για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε κατά 24% και ανήλθε στο 68%.

Αισιόδοξο ένδειξη αποτελεί και το ότι η οικονομική αβεβαιότητα βρέθηκε στο 39%, μειωμένη κατά 8%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί ο δείκτης για την Ελλάδα από το 2013.

Στον αντίποδα, η αισιοδοξία των επιχειρηματιών στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 5% και ανήλθε στο 45% στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αβεβαιότητα που δημιουργεί το ζήτημα του Brexit.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton στην Ελλάδα, Βασίλης Καζάς, ανέφερε: «Στον απόηχο της βαθιάς και πολυσχιδούς κρίσης, η Ελλάδα δείχνει τα πρώτα σημάδια απομάκρυνσης από το νέφος της οικονομικής αβεβαιότητας, της στασιμότητας και της απο-επένδυσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας IBR για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, οι ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να στηρίξουν έμπρακτα την άνθηση των παραγωγικών ευκαιριών που υπάρχουν στην αγορά τους επόμενους 12 μήνες. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει πρωτίστως να ενισχυθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων και να στηριχθεί η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη της αγοράς. Ο στόχος για πραγματική επιστροφή στην ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σκληρή δουλειά και πνεύμα αισιοδοξίας».

Ελληνες επιχειρηματίες: Στα ίδια επίπεδα έσοδα και κερδοφορία

Παρά το θετικό κλίμα, οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι τόσο τα έσοδα όσο και η κερδοφορία της επιχείρησής τους θα παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες για τα έσοδα παραμένουν αμετάβλητες στο 64%, ενώ οι προσδοκίες για την κερδοφορία κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 2% και ανήλθαν στο 59%.

Σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές οι επιχειρηματίες δηλώνουν περισσότερο απαισιόδοξοι, καθώς οι προσδοκίες τους μειώθηκαν από το 52% στο 49%. Ωστόσο, οι προσδοκίες των Ελλήνων επιχειρηματιών για τις εξαγωγές τους επόμενους 12 μήνες είναι αισθητά βελτιωμένες σε σχέση με τις προσδοκίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό επιβεβαιώνει τη δέσμευση του ελληνικού επιχειρείν για περισσότερη εξωστρέφεια.

Παρά το γεγονός ότι η γραφειοκρατία κατέγραψε μείωση της τάξης του 8%, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και φαίνεται πως αρχίζει να εξισορροπείται σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα, το 47% των επιχειρηματιών συνεχίζει να τη θεωρεί ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην βελτίωση της αισιοδοξίας.