Περαιτέρω αποκλιμάκωση σημειώνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αποκατασταθεί η παραγωγή «μαύρου χρυσού» έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το πρωί της Τετάρτης οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώνονται κατά 0,20% στα 64,43 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές ενώ κατά 0,56% στα 59,01 δολάρια το βαρέλι μειώθηκαν οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου. Ωστόσο, η αγορά παραμένει σε επιφυλακή αναφορικά με την απειλή στρατιωτικής απάντησης στις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας που είχαν ως συνέπεια τη μείωση κατά 50% της παραγωγής του βασιλείου και την εκτόξευση των τιμών σε πολυετή υψηλά.

Χθες στη χώρα μας επικράτησε ένας μικρός πανικός, καθώς υπήρξαν αναφορές ότι από την Παρασκευή αναμένονται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, ωστόσο,  μετά από την έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας υπό τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά, διυλιστήρια, εταιρείες και πρατηριούχοι εκτίμησαν ότι δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας εκτιμώντας ότι η επίπτωση στις τιμές δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 3-5 λεπτά μέχρι την Παρασκευή. Επιπλέον, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, εκτίμησε ότι αυτού του ύψους η αύξηση είναι απορροφήσιμη. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τον εντοπισμό τυχόν επιτήδειων με αυξημένους ελέγχους όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Καθησυχαστικός ο ΓΓ Εμπορίου

Καθησυχαστικός για την πορεία της τιμής των καυσίμων στην Ελλάδα παρά την κρίση στον Περσικό Κόλπο εμφανίστηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

«Η αγορά ήταν πολύ ψύχραιμη χθες. Εμείς έχουμε φροντίσει και είναι ξεκάθαρη πολιτική εντολή ότι τα φαινόμενα που αποκλίνουν από τις φυσιολογικές τιμές θα ελέγχονται διεξοδικά και θα παρακολουθούμε την πορεία τους τις επόμενες ημέρες» διεμήνυσε ο κ. Σταμπουλίδης.

«Έχουμε τον απόλυτο έλεγχο ότι τα πράγματα είναι σταθεροποιημένα» συμπλήρωσε και σημείωσε ότι «η χώρα έχει ζήσει μεγαλύτερες αυξήσεις που είμαστε πολύ μακριά από αυτά» εξηγώντας ότι κατά τον ίδιο «δεν επηράζει τις τιμές σε άλλα προϊόντα».

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες ο ΓΓ Εμπορίου είπε «συνιστούμε ψυχραιμία. Οι καταναλωτές όταν βρίσκονται μπροστά σε φαινόμενα πιθανής αισχοκέρδειας το 15200 είναι στη διάθεσή τους, οποιαδήποτε καταγγελία θα ελεγχθεί».

Γεωργιάδης: Σε επαγρύπνηση για φαινόμενα αισχροκέρδειας

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ότι «τα συνεργεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, έχουν στρέψει τους ελέγχους τους σε πρατήρια καυσίμων, έτσι ώστε να μην έχουμε αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες από ό,τι δικαιολογεί η αύξηση διεθνώς της τιμής του πετρελαίου. Αύξηση τιμής σήμερα δεν δικαιολογείται. Τα αποθέματα πετρελαίου που έχει η χώρα έχουν αγοραστεί στις παλαιότερες τιμές», ενώ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί τα διεθνή γεγονότα. Ευχόμαστε ότι όλα θα πάνε καλά, θα αποκλιμακωθεί η διεθνής ένταση και θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Το παρακολουθούμε στενά. Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θα μείνουμε από πετρέλαιο».

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης γνωστοποιεί ότι παρακολουθεί στενά την πορεία των γεγονότων και την επίδρασή τους στην εσωτερική αγορά καυσίμων. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι:

– Πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων τιμών μεταξύ των δηλωθεισών στο πληροφοριακό σύστημα «FUEL PRICES» τιμών και των πραγματικών τιμών αντλίας.

– Κλιμάκια της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή πραγματοποιούν κυλιόμενους ελέγχους στην Αττική.

– Ενημερώνονται οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες Ανάπτυξης των Περιφερειών προκειμένου οι μηχανισμοί ελέγχου να παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών.

– Έχει συσταθεί ad hoc ομάδα για την παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των διεθνών τιμών.

– Το τμήμα Παρατηρητηρίων Τιμών της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, επεξεργάζεται καθημερινά τα στατιστικά στοιχεία της εξέλιξης των τιμών και την τελική τιμή τους στον καταναλωτή

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η αγορά κινείται σε φυσιολογικούς ρυθμούς και δεν παρατηρούνται αποκλίνουσες τιμές σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Οι καταναλωτές που τυχόν παρατηρήσουν φαινόμενα παραπλάνησης μπορούν να απευθύνονται στο «1520» και στο e-mail 1520@efpolis.gr .

Αμείωτη η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν

Αν επαληθευτεί ότι το Ιράν επιτέθηκε απευθείας στη Σαουδική Αραβία, αυτό σηματοδοτεί μια έντονη κλιμάκωση της προσπάθειάς του να διατηρήσει και να ενισχύσει την πολιτική και στρατιωτική θέση του στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο.

Με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν, οι πιθανότητες η Ουάσιγκτον ή οι σύμμαχοί της να ανταποδώσουν στρατιωτικά κατά στόχων που συνδέονται με το Ιράν ή την ίδια τη χώρα, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ώρες μετά την επίθεση ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «στοχεύσει και γεμίσει» και περιμένουν την τελική επιβεβαίωση της ιρανικής εμπλοκής, πριν αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν

Από την άλλη, όπως αναφέρει η DW, «η Ουάσιγκτον προσπαθεί να παρουσιάσει τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία ως απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια του πλανήτη. Με τον τρόπο αυτόν καταφέρνει να στρέψει τα βλέμματα μακριά από το γεγονός ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ η Σαουδική Αραβία έχει οικοδομήσει εδώ και χρόνια με έναν ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 70 δις δολαρίων τον πιο σύγχρονο αμυντικό και επιθετικό εξοπλισμό της ευρύτερης περιοχής. Με αυτά τα όπλα (σσ. ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία) συνέβαλαν μέσω της επέμβασης στην Υεμένη στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στην ιστορία της χώρας».

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμος για έναν παρατεταμένο πόλεμο με το Ιράν. Οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί ήδη στον λεγόμενο «πόλεμο δι΄ αντιπροσώπων» στην Υεμένη, ενώ τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν την εστία μιας ακόμα διπλωματικής κρίσης ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ. Ιδιαίτερα με την κατάσταση στην Υεμένη ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι στη χώρα περίπου 10 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί προς το παρόν να μην ανησυχεί για μεταναστευτικές ροές από την Υεμένη, ωστόσο αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το Petroleum Economist, η Κίνα εμφανίζεται έτοιμη να προσεγγίσει το Ιράν, με το Πεκίνο να σχεδιάζει μια κολοσσιαία επένδυση 400 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη της ιρανικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και για έργα υποδομών. Μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε άρδην τους συσχετισμούς στον Περσικό Κόλπο, εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας.

Τι «βλέπουν» για τις διεθνείς τιμές αναλυτές και πετρελαϊκές

Αναλυτές της διεθνούς αγοράς εκτιμούν πως τις τιμές του πετρελαίου που σημείωσαν αποκλιμάκωση, επηρέασε ως έναν βαθμό η προοπτική να επιστρατεύσουν οι ΗΠΑ τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου και να κάνουν κάτι ανάλογο και άλλες βιομηχανικές χώρες. Ωστόσο, τονίζουν πως τις τιμές θα επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, αλλά και η πιθανότητα αντεκδίκησης του Ριάντ.

Μιλώντας στο Reuters, ο CEO της γαλλικής Total, Πάτρικ Πουγάν, δήλωσε βέβαιος ότι οι επιθέσεις κατά της Aramco θα έχουν επιπτώσεις και δήλωσε ανήσυχος για τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσουν. Ηδη χθες η Aramco προειδοποίησε την Κίνα (βασικό εισαγωγέα πετρελαίου που απορροφά το 25% του πετρελαίου της Σ. Αραβίας) ότι οι παραδόσεις Οκτωβρίου θα γίνουν μεν ,αλλά με κάποια καθυστέρηση.