Στήριξη του κλάδου των ΑΠΕ ακόμη και με κρατικά κονδύλια όπως έκανε η γερμανική κυβέρνηση, αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκοί πόροι, ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να καλυφθεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, σε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Στην συζήτηση, την οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) κ. Γιώργος Περιστέρης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) κ. Παναγιώτης Λαδακάκος και οι εκπρόσωποι των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων πράσινης ενέργειας ENEL, Iberdrola, EDF, τα στελέχη της αγοράς ζήτησαν από τον υπουργό να σταματήσει στοχοποιεί τον κλάδο με κατηγορίες για υπερκέρδη και εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής έκτακτης εισφοράς.

«Είναι σαν να ξεχνάμε το new deal και τις έκτακτες εισφορές που έχουν επιβληθεί στον κλάδο και οι οποίες είχαν συνοδευτεί τότε με την ρητή διαβεβαίωση της Πολιτείας ότι πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός που δεν πρόκειται ποτέ να επαναληφθεί» τόνισαν οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ. Αναφερόμενοι μάλιστα στο  New Deal του 2014, είπαν πως «προκάλεσε χάος κι οδυνηρές συνέπειες στην επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο με ξεπούλημα έργων και αναστολή επενδύσεων».

Οι φορείς, επισήμαναν ακόμη ότι παρά τις αντιξοότητες και το αρνητικό κλίμα, κάποιοι έμειναν να επενδύσουν και να βοηθήσουν τη χώρα κι οικονομικά και για να πιάσει τους στόχους για τις ΑΠΕ.

Η επιβολή έκτακτων μέτρων, τόνισαν θα πλήξει και την ΔΕΗ, την οποία η κυβέρνηση έχει στηρίξει τον τελευταίο χρόνο και παροτρύνει να επενδύσει στις καθαρές μορφές ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν θα αιφνιδιάσει τις εταιρείες, ότι εξετάζονται όλες οι πιθανές λύσεις και ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί. Όπως λένε στελέχη των εταιρειών, μας άκουσε χωρίς όμως να δεσμευτεί για κάτι.

«Αν θέλουμε όλοι μαζί να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες να υπάρξει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια (REACT EU), πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα ρεαλιστικό αίτημα που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική επίπτωση της πανδημίας και να το υποστηρίξουμε όλοι μαζί με κάθε μέσο. Ακόμα όμως και ευρωπαϊκά κονδύλια να μην υπάρξουν, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλοι κρατικοί πόροι, όπως έχει αποφασίσει να κάνει π.χ. η Γερμανία» ανέφεραν.

Οι εταιρείες ζήτησαν από τον κ. Χατζηδάκη, το υπουργείο να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και τις μελέτες στη βάση των οποίων θα προταθούν οι λύσεις για τον  ΕΛΑΠΕ, όπως την μελέτη που έχει γίνει από τη ΡΑΕ και τη μελέτη που εκπονεί ο ΔΑΠΕΕΠ.

Όπως αναφέρθηκε, διάλογος δεν μπορεί να γίνει με προειλημμένες αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία έχει υποχρεώσεις  έναντι των επενδυτών που επένδυσαν στη βάση των εγγυήσεων μιας συντεταγμένης Πολιτείας που οφείλει να έχει συνέπεια και συνέχεια. «Ποιος επενδυτής θα επενδύσει σε μια χώρα που συνεχώς αθετεί τα συμφωνημένα»; αναρωτήθηκαν, λέγοντας ότι ο διάλογος πρέπει να έχει ως βάση την αλήθεια.

Κι η αλήθεια, όπως τονίστηκε και χθες είναι ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από έναν συνδυασμό δύο κυρίως παραγόντων. Αφενός, της περσινής απόφασης για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ με ταυτόχρονη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η Επιχείρηση και, αφετέρου,  της μειωμένης Οριακής Τιμής Συστήματος και άλλων ευθέων ή εμμέσων επιπτώσεων της πανδημίας στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ.