Οικονομία

Κύκλοι της αγοράς στο newmoney.gr: «Να μην ξαναδούμε το έργο της Cosco στο Ελληνικό»

  • Δημήτρης Μαρκόπουλος


Αισιοδοξία για την τελική στάση του πρωθυπουργού αλλά και απορίες για τα περίεργα κέντρα που χαράσσουν προσωπικές γραμμές απέναντι σε μια δομημένη και επωφελή επένδυση

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Την πεποίθηση πως τελικά η Βουλή θα επικυρώσει τη σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού ως έχει, δίχως αστερίσκους και… αρχαιολογικές υποσημειώσεις όπως επιδιώκεται, εκφράζουν κύκλοι της αγοράς στο newmoney.gr. Η εταιρεία που θα προχωρήσει στο γίγα – πρότζεκτ της ανάπλασης μιας εγκαταλελειμένης περιοχής και που θα επενδύσει 8 δισ. ευρώ δημιουργώντας 90.000 θέσεις εργασίας παραμένει ψύχραιμη μετά τις παλινωδίες Μπαλτά που επιχειρεί να περάσει διάταξη προκειμένου να συμπεριληφθεί στον κυρωτικό νόμο της σύμβασης παραχώρησης δικαίωμα έγκρισης ή απορρίψης σχετικών υπουργικών αποφάσεων που αφορούν την επένδυση. Λακωνικά και δίχως κορώνες, κύκλοι της εταιρείας αναφέρουν πως καλό θα είναι να μην ξαναδούμε ένα ανάλογο με την Cosco έργο, επισημαίνοντας πως αυτό που μετράει είναι η πρωθυπουργική δέσμευση.

Παράλληλα οι δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιου Πιτσιόρλα περί ολοκλήρωσης της σύμβασης κρίθηκαν ως ικανοποιητικές και συμβατές με όσα έχουν συμφωνηθεί.

Πάντως αίσθηση προκαλούν οι παραφωνίες για μια ακόμη φορά ενός υπουργού της κυβέρνησης σε ένα μείζον επενδυτικό ζήτημα. Αν δεν πρόκειται για μια ακόμα επικοινωνιακή κορώνα, επενδυτικοί κύκλοι εκτιμούν πως υπάρχει πρόβλημα με μια ομάδα υπουργών οι οποίοι πλέον λειτουργούν ως ξεχωριστή ομάδα εντός της κυβέρνησης επιδιώκοντας να πιέσουν για σειρά επενδυτικών σχεδίων κι όχι μόνο για αυτό του Ελληνικού.

Αυτό όμως το μπρος – πίσω είναι που κουράζει όσους θέλουν να τοποθετήσουν χρήματα στη χώρα μαςε ενώ δίνουν διεθνώς και μια εικόνα επενδυτικής περιπέτειας σε μια περίοδο που κάθε άλλο παρά τέτοιο όφειλε να είναι το κλίμα.