Οικονομία

Μέτρα για κορωνοϊό: Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, εισφορών, φόρων για πληγέντες

  • Κωστής Πλάντζος


Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τα πρώτα μέτρα στήριξης. Ολοκληρώθηκε η διυπουργική για τα μέτρα στήριξης. Στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου οι αποφάσεις για το συνολικό πλέγμα μέτρων

«Ένεση ρευστότητας» για τις επιχειρήσεις (και του εργαζομένους τους) οι οποίες πλήττονται από την εξάπλωση της νόσου του κορωνοϊού COVID 19, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση των πρώτων μέτρων στήριξης αναμένεται να γίνει αύριο το μεσημέρι στις 12.30 από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, από κοινού  με την ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ανακοινωθεί αύριο ένα γενικό πλαίσιο λήψης και εφαρμογής των μέτρων που θα απαιτηθούν. Για αρχή πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει και την αναστολή υποχρέωσης πληρωμής του ΦΠΑ, των ασφαλιστικών εισφορών ή και άλλων φόρων και δόσεων. Οι λεπτομέρειες για την διάρκεια και την  ισχύ του μέτρου θα ανακοινωθεί από τους κ.κ. Σταϊκούρα και Βρούτση αύριο το μεσημέρι.

Στη σύσκεψη ετέθησαν πλήθος προτάσεων και αιτημάτων για μέτρα στήριξης, όπως επίσης   και για την επιδότηση των μισθών στους εργαζόμενους που θα μείνουν απλήρωτοι λόγω αναγκαστικής διακοπής  λειτουργίας των επιχειρήσεων όπου αυτοί εργάζονται.  Κρίθηκε όμως σκόπιμο να ληφθεί απόφαση αφού πρώτα τεθεί προς συζήτηση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου (την επόμενη Δευτέρα) προκειμένου να συμφωνηθεί πανευρωπαϊκά για τις χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, ώστε να μην προσμετράται η δαπάνη αυτή στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και αυτό για να διασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος που απαιτεί ένα τέτοιο -αγνώστου τελικού κόστους- μέτρο, χωρίς να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της για φοροελαφρύνσεις το 2020 –ούτε και να οδηγήσει σε επιβολή νέων μέτρων λιτότητος λόγω υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων.