Της Μαριάννας Τζάννε

Στροφή 180 μοιρών σχετικά με το μοντέλο παραχωρήσεων για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, έκανε χθες στο Κεντρικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Ένα 24ωρο μετά τα ενημερωτικά σημειώματα (non papers) που προέκριναν αυξημένο ρόλο του κράτους στις κοινοπραξίες που θα διεξάγουν τις έρευνες, η πρόταση που τελικά πέρασε από το ΚΥΣΟΙΠ, προβλέπει ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή η Σύμβαση Μίσθωσης (Lease Αgreement) είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο θα συνεχίσει να λαμβάνει έσοδα από την μίσθωση οικοπέδων, με την μορφή royalties και φόρων και όχι να «εξουσιάζει» τις κοινοπραξίες, όπως προέβλεπαν οι αρχικές σκέψεις.

Στελέχη της αγοράς δήλωναν ικανοποιημένα από την απίστευτη «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση να συμμετάσχει στρατηγικά το κράτος στις κοινοπραξίες ήταν εντελώς ανεπίκαιρη, σε μια περίοδο που υπολογίζεται ότι τα έσοδα παραγωγής θα έρθουν μετά από 10 χρόνια και με δεδομένο ότι οι έρευνες θα κινηθούν σε εντελώς αχαρτογράφητα «νερά» αφού πλην του Πρίνου εντοπισμένο πετρέλαιο και παραγωγή δεν υπάρχει πουθενά.

«Σχετικά με τα είδη των Συμβάσεων Παραχώρησης των προς έρευνα περιοχών, παραμένουν σε ισχύ οι τύποι παραχώρησης που προβλέπονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τόσο η Σύμβαση Μίσθωσης (Lease Αgreement) όσο και η Σύμβαση Διάθεσης της Παραγωγής (Production Share Agreement – PSA), όμως σε αυτή τη συγκυρία ως πιο ενδεδειγμένος τρόπος προκρίνεται ο τύπος της Σύμβασης Μίσθωσης», ανέφερε η ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί μετά την ομοβροντία αντιδράσεων και υπό το βάρος των πιέσεων που ασκήθηκαν από υφιστάμενους αλλά και νέους παίκτες της αγοράς που δήλωναν επιεικώς αιφνιδιασμένοι. «Θα φύγουμε δίχως τύψεις», σχολίαζε παράγοντας της ενεργειακής αγοράς, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν αδύνατο να προχωρήσει ένα συνεταιρισμός με το κράτος σε πρότζεκτ πολύ δαπανηρά όπως είναι αυτά των υδρογονανθράκων.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της κυβερνητικής παρέμβασης, το υπουργείο προγραμματίζει αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με βασικούς στόχους την αλλαγή της προκήρυξης-πρόσκλησης, τη βελτίωση του Model Agreement και την επιτάχυνση των διαδικασιών επιλογής αναδόχου. Ο χρόνος ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθετείται εντός του έτους.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ), όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο κ. Σταθάκης, στόχος είναι η αναβάθμισή της, παραμένοντας στην εποπτεία του υπουργού.

Το ΚΥΣΟΙΠ, αποφάσισε επίσης τη συγκρότηση ολιγομελούς Ομάδας Εργασίας, υπό το συντονισμό του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με σκοπό την προετοιμασία και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την ουσιαστική ενεργοποίηση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών. Πρόκειται για ένα ταμείο εσόδων από υδρογονάνθρακες με στόχο να διασφαλιστούν οι μελλοντικές συντάξεις που είχε παρουσιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και λοιδορήθηκε τότε, από το ΣΥΡΙΖΑ. ‘Όπως ανακοινώθηκε η Ομάδα Εργασίας θα προσδιορίσει το είδος, το ύψος και το χρόνο καταβολής των πόρων που θα διατίθενται στον ΕΛΚΑΓ, καθώς και το χρόνο διάθεσης των πόρων του ΕΛΚΑΓ στον ΕΦΚΑ.