Με «ανοικτό μυαλό» αλλά και με ανησυχία αντιμετωπίζουν οι θεσμοί την ελληνική πρόταση για τα κορωνοχρέη που αφήνει πίσω της η πανδημία. Και ενώ το «παζάρι» για τον συνολικό αριθμό των δόσεων συνεχίζεται, οι θεσμοί επιμένουν και πιέζουν κυρίως για να μπει «ρήτρα συνέπειας» σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. Δεν θέλουν απλώς μια «ρύθμιση ευκαιρίας» ή ανάγκης, αλλά λύση που να ενισχύει τους συνεπείς και βιώσιμους. Στο όνομα της εμπέδωσης «κουλτούρας πληρωμών» στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων ζητούν να χάνει την νέα ρύθμιση όποιος δεν εξυπηρετεί στο εξής τις τρέχουσες οφειλές. Κάτι που θεωρούν ότι αποτελεί και ένδειξη μετάβασης στην νέα κανονικότητα, μετά τα Μνημόνια και την πανδημία.

Αποκαλυπτικά ήταν και όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής Οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ (και άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας) Ντέκλαν Κοστέλλο.

Όπως τόνισε, «σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε ορισμένες καινοτόμες προσεγγίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συσσώρευση του χρέους λόγω του κορωνοϊού». Και χωρίς να αναφερθεί στον αριθμό των δόσεων δήλωσε ότι στην τελική σύσκεψη των θεσμών με τον Χρήστο Σταϊκούρα την ερχόμενη εβδομάδα «θα προσεγγίσουμε και θα μελετήσουμε προσεκτικά την πρόταση των ελληνικών αρχών με πολύ ανοιχτό μυαλό».

Και ενώ παραδέχεται πως «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος, το οποίο έχει δημιουργηθεί λόγω του κορωνοϊού» στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση πως «πρέπει βέβαια να γίνει με ένα τρόπο που να παρέχει τα σωστά κίνητρα και να διασφαλίζει ότι η ανάκαμψη θα είναι διατηρήσιμη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr η ελληνική πλευρά μπαίνει στη συζήτηση έχοντας επεργαστεί διάφορες εναλλακτικές λύσεις -έκπληξη. Επικεντρώνεται κυρίως όμως στην πρόταση για 60-72 δόσεις. Και συγκεκριμένα θα υποστηρίξει ότι:

  • για να εξοφληθούν από τον Ιανουάριο του 2022 όσα χρέη μπήκαν σε αναστολή κατά τη διετία 2020-2021, δεν επαρκούν οι 24 δόσεις της πάγιας ρύθμισης.
  • η εξόφλησή τους πρέπει να γίνει μετά από τουλάχιστον μία πενταετία, για να μη πιεστεί η οικονομία και κινδυνεύσει η πολυπόθητη ανάκαμψη.
  • θα πρέπει στη ρύθμιση να ενταχθούν και όλες οι άλλες οφειλές ή υποχρεώσεις που έμειναν απλήρωτες μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο του 2021, στο διάστημα δηλαδή που παρατάθηκε η πανδημία και η αγορά ανοιγόκλεινε ή υπολειτουργούσε, με συνέπεια να μη μπορεί να τηρηθούν οι υποχρεώσεις.

Δείτε εδώ την αποκλειστική συνέντευξη του Ντέκλαν Κοστέλλο στην ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμα: 

H Amazon θέλει να σας παρακολουθεί στον ύπνο σας, για το καλό σας

Φοιτητική κατοικία: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις εκτινάσσουν τα ενοίκια – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανά περιοχή

«Αφοί Κουκουζέλη»: Η «απόλυτη μοναξιά» του Βιοτεχνικού Πάρκου Σερρών