Οικονομία

Καραμανλής: Από τη γραμμή 4 ξεκινά η εφαρμογή των ψηφιακών εργαλείων στα μεγάλα έργα

  • Μαριάννα Τζάννε


Τι είναι το μοντέλο BIM που εφαρμόστηκε και στο μετρό του Παρισιού και ενδέχεται να καταστεί προαπαιτούμενο για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων από την ΕΕ

Aπό το έργο της επέκτασης της γραμμής 4 του μετρό, σκοπεύει να ξεκινήσει την εφαρμογή του μοντέλου ΒΙΜ (Building Information Modeling) το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τρίτη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

Την ίδια μεθοδολογία ακολούθησαν και στο μετρό του Παρισιού.

«Το ΒΙΜ βοηθά να έχουμε περισσότερα έργα υψηλότερης ποιότητας με μικρότερο κόστος και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» είπε ο κ. Καραμανλής και εξήγησε τα μεγάλα πλεονεκτήματα.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο για τη διαχείριση του σχεδιασμού, της κατασκευής και της λειτουργίας τεχνικών έργων διεθνώς, με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Η τεχνολογική πλατφόρμα, είπε, καλύπτει το κενό ανάμεσα στο μελετητή και στον κατασκευαστή, συνεισφέρει σε εξοικονόμηση πόρων, σε οικονομία υλικών, δίνει τη δυνατότητα χρηστής διαχείρισης και συστηματικής παρακολούθησης των έργων. Τέλος συμβάλλει ώστε οι προϋπολογισμοί να γίνουν πιο ρεαλιστικοί και οι αναθέτουσες αρχές να μπορούν να περιορίσουν τη σπατάλη.

Ο υπουργός τόνισε πως σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι προαπαιτούμενο η χρήση εργαλείων ΒΙΜ ώστε να ανατεθεί ένα έργο ενώ στο μέλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί πως θα υπάρχει αντίστοιχη απαίτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να χρηματοδοτεί μεγάλα έργα.

Η Ελλάδα, είπε ο κ. Καραμανλής το υπουργείο έχει αναλάβει να καταστρώσει εθνική στρατηγική υλοποίησης του ΒΙΜ. Σύντομα θα προσλάβει τεχνικό σύμβουλο, ενώ με την υποστήριξη της Κομισιόν και με άλλα υπουργεία έχουμε υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση δράσης εκπαίδευσης του προσωπικού του δημοσίου στα εργαλεία ΒΙΜ.

Ο υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας με στόχο την ολοκλήρωση μεγάλων έργων όπως τα σιδηροδρομικά ώστε η Ελλάδα να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Διαβάστε ακόμα:

Φρανς Τίμερμανς (Αντιπρόεδρος ΕΕ): Η Ελλάδα μπορεί να γίνει hub υδρογόνου

EBD: 3 ελληνικά νησιά στα ασφαλέστερα της Ευρώπης

Aποζημιώσεις ενοικίων: Πότε θα πληρωθούν για τον Απρίλιο – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις (vid)