Κάθε χρόνο η κυβέρνηση αφήνει στον κρατικό προϋπολογισμό ένα αποθεματικό της τάξης του 1 δισ. ευρώ για τις δύσκολες στιγμές και τις απρόβλεπτες εξελίξεις. Έτσι έκανε και φέτος, το υπουργείο Οικονομικών, στον προϋπολογισμό του 2023. Με μια διαφορά όμως! Ενώ είχε περιθώριο (δημοσιονομικό χώρο) να ανεβάσει το αποθεματικό μέχρι 3 δισ. ευρώ, έκανε το εξής:

Έφτιαξε το κλασικό αποθεματικό με 1 δισ. ευρώ (με 700 εκατ. ευρώ + 300 εκατ. ευρώ όπως δείχνει ο πίνακας) και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ τα έβαλε σε έναν άλλο κουμπάρα (ένα «ειδικό» αποθεματικό) πιστώσεων υπό κατανομή. Χρήματα, δηλαδή, που μπορούν να εκταμιευτούν- ανά πάσα στιγμή- για μέτρα απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια (1 δισ. ευρώ), για το μεταναστευτικό (180 εκατ. ευρώ) για προσλήψεις (168 εκατ. ευρώ), για δαπάνες αποδοχών (324 εκατ. ευρώ) για ασφαλιστικές εισφορές (260 εκατ. ευρώ), ακόμα και για εκλογές (150 εκατ. ευρώ).

Συνολικά, στη κατηγορία δαπανών «Πιστώσεις υπό Κατανομή» του κρατικού προϋπολογισμού περιλαμβάνονται (για το έτος 2023) πιστώσεις συνολικού ύψους 15,188 δισ. ευρώ.

Η ιδιαιτερότητα της εν λόγω κατηγορίας είναι το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνται δαπάνες σε αυτήν, αλλά οι πιστώσεις της μεταφέρονται κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού στις υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών, από τις οποίες πραγματοποιούνται οι δαπάνες.

Από τις συνολικές πιστώσεις υπό κατανομή για το έτος 2023, τα 3,156 δισ. ευρώ αφορούν τον τακτικό προϋπολογισμό, τα 8,300 δισ. ευρώ το ΠΔΕ και τα 3,662 δισ. ευρώ το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι κυριότερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αφορούν:

  • Σε επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 8,1 δισ. ευρώ).
  • Στην επιστροφή του 60% της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακά τιμολόγια που εκδόθηκαν από 1ης/12/2021 έως και 30/6/2022 (δημοσιονομικό κόστος 296 εκατ. ευρώ).
  • Στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία 150 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό έτος 2022 και τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό έτος 2023, και στην επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (δημοσιονομικό κόστος 311 εκατ. ευρώ).
  • Στην εφαρμογή του μέτρου της προπληρωμένης κάρτας για αγορά καυσίμων κίνησης (fuel pass) για συνολικά έξι μήνες, από τον Απρίλιο 2022 έως τον Σεπτέμβριο 2022 (δημοσιονομικό κόστος 300 εκατ. ευρώ).
  • Σε επιδοτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων λόγω του αυξημένου κόστους λιπασμάτων και ζωοτροφών αντίστοιχα, στη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα, καθώς και στην επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 212 εκατ. ευρώ).
  • Στην οικονομική ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών (χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ, ΑμεΑ κ.λπ.) τον Απρίλιο 2022 και τον Δεκέμβριο 2022, με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα 816 εκατ. ευρώ.

Οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις αναμένεται να ανέλθουν σε 16.000 το 2023 από 16.748 φέτος (έως τις 30 Σεπτεμβρίου). Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, στις προσλήψεις περιλαμβάνονται οι εκτιμώμενες προς υλοποίηση προσλήψεις με βάση τον προγραμματισμό προσλήψεων το 2023, καθώς και προσλήψεις (εντός του κανόνα 1:1) που δεν υλοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη. Από το σύνολο των εγκεκριμένων προσλήψεων τακτικού προσωπικού, το μεγαλύτερο μέρος κατανέμεται στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενισχύοντας τους συγκεκριμένους τομείς.

Για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της προβλεπόμενης δαπάνης από τους νέους διορισμούς και προσλήψεις για το έτος 2023, έχουν ενσωματωθεί πιστώσεις ύψους 122 εκατ. ευρώ στις «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του υπουργείου Οικονομικών. Υπάρχει βέβαια και ο προαναφερθέν «κουμπαράς».

Τέλος για τις εκλογές, ο προϋπολογισμός έχει ένα κονδύλι 178 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Εσωτερικών που αφορά στα πολιτικά κόμματα και ένα επιπλέον ποσό 150 εκατ. για εξτρά δαπάνες στον «κουμπαρά» του ειδικού αποθεματικού των πιστώσεων, που είναι… τριπλάσιο σε σχέση με προηγούμενες εκλογές!

Διαβάστε ακόμη

Ideal Holdings: Η «δύναμη πυρός» των 120 εκατ. ευρώ και οι νέες επενδύσεις του 2023

Η «πίεση» Μητσοτάκη στη Μαρτίνου, το ντέρμπι Αλαφούζου – Κυριακού για το Μουντιάλ, τα «καπέλα» στην κινητή τηλεφωνία και τα σενάρια για τις τράπεζες 

Κατασκευές: Ωρολογιακή βόμβα πληθωρισμός και επιτόκια για τη χρηματοδότηση των έργων