Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για δεκάδες χιλιάδες (συν-) ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές ακινήτων, προκειμένου να πληρωθούν αποζημιώσεις έναντι μειώσεων ενοικίου, τις οποίες αναμένουν να εισπράξουν από το κράτος, μέχρι και 18 μήνες ως τώρα!

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney:

·  από την ερχόμενη Παρασκευή αρχίζει η καταβολή των αποζημιώσεων που αναμένουν οι εκμεταλλευτές  ακινήτων, για μειώσεις ενοικίων που υπέστησαν λόγω της πανδημίας.  Είχαν προηγηθεί η μαζική υποβολή δηλώσεων και διορθώσεων από τους εκμισθωτές στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (μέχρι 30 Σεπτεμβρίου) αλλά και το περιθώριο μίας εβδομάδος ακόμα μετά -όπως προβλέπεται- για την υποβολή τυχόν ενστάσεων από τους μισθωτές (έως 7 Οκτωβρίου)

· η πληρωμή ξεκινά από όσους ανταποκρίθηκαν και διόρθωσαν πλήρως την εικόνα των μισθώσεών τους.  Ανάλογα με τα προβλήματα που είχαν ανακύψει,  πολλοί θα λάβουν αναδρομικά αποζημιώσεων 9 μηνών (από τον Ιανουάριο 2021)  ή και 18 μηνών, από τον Μάρτιο πέρυσι!

· με βάση τα λάθη και προβλήματα που εντοπίστηκαν και διορθώθηκαν, αναμένεται να πληρωθούν άμεσα όσοι ορθώς προέβησαν:

1. σε δηλώσεις COVID για τα μειωμένα ενοίκια Ιουλίου. Εκμισθωτές και υπεκμισθωτές, ανεξαρτήτως εάν έλαβαν προκαταβολή για τα «κουρεμένα» μισθώματα, έπρεπε και να υποβάλουν δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος λόγω COVID έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Διαφορετικά όμως, σε περιπτώσεις όπου έχει προκαταβληθεί τυχόν αποζημίωση, αλλά δεν έχει υποβληθεί δήλωση εντός της προθεσμίας (ή αν τροποποιείται η δήλωση COVID Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο 2021) οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να τα γυρίσουν πίσω  στην ΑΑΔΕ,  ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

2.  σε διορθώσεις αιτήσεων αποζημίωσης ή και πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, από εκμισθωτές – υπεκμισθωτές ακινήτων στην περίπτωση που έλαβαν την σχετική ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ για λάθη ή παραλείψεις τους.

3. σε δηλώσεις COVID ή και πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, για Ιανουάριο μέχρι και Μάιο 2021, από εκμισθωτές – υπεκμισθωτές ακινήτων.

4.  σε δηλώσεις COVID για τους μήνες Μάρτιο μέχρι και Δεκέμβριο του 2020, από εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων που δεν είχαν υποβάλει ως τότε δήλωση.

5.  σε τροποποιητικές δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας , για τους μήνες από Μάρτιο μέχρι και Δεκέμβριο 2020, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων με πολλά ακίνητα.

Επιπλέον, αναμένεται πως λύθηκαν τα προβλήματα που είχαν ακίνητα, που παραχωρούνται ή υποπαραχωρούνται από τους Οργανισμούς Λιμένος,αλλά  και για πρόσωπα στα οποία καταβάλλεται αποζημίωση λόγω εξωσυμβατικής χρήσης των ακινήτων τους, με βάση τις διορθώσεις και τις αρχικές δηλώσεις COVID για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021.

Διαβάστε ακόμη

Το game changer στο ΚΙΝΑΛ, το μικρό Ελληνικό, η Dory και η περιπέτεια του Μπουτάρη

REDS: Εξετάζει project για κατοικίες στο Κτήμα Καμπά στην Κάντζα

Αναβλήθηκε – ξανά – ο πλειστηριασμός για το «σαλέ» των Κουτσολιούτσων