Ο σύγχρονος κόσμος είναι διαφορετικός από εκείνον της δεκαετίας του ’70 που χαρακτηρίστηκε από υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και για τον λόγο αυτόν, η αμερικανική Federal Reserve παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις από την αύξηση των τιμών.

Αυτό αναφέρει η Κάθριν Μαν της Τράπεζας της Αγγλίας, που μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Inc.

«Η Ιστορία είναι ένας πολύτιμος οδηγός», ανέφερε μέσω βίντεο σε διάσκεψη του Australian National University, απαντώντας σε μια ερώτηση για τις ομοιότητες μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και του σήμερα, καθώς και για το αν η Fed θα πρέπει να «απαντήσει» στην τελευταία αύξηση του πληθωρισμού στο 5,4%. «Πρέπει πάντα να δίνουμε προσοχή στα ιστορικά στοιχεία. Νομίζω ωστόσο ότι πρέπει να προσέξουμε και κάποιες ιστορικές θεσμικές αλλαγές».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τέσσερις παράγοντες που διαφοροποιούν το σήμερα από το ’70:

  • Τον βαθμό που οι μισθοί και οι τιμές συνδέονταν μεταξύ τους τότε και τώρα (τότε συνδέονταν πολύ περισσότερο)
  • Την «περίοδο της ταχείας αλλαγής» στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις τιμές του πετρελαίου τη δεκαετία του ’70 και την απουσία προσδοκιών για τον πληθωρισμό εκείνη την περίοδο
  • Την κλίση της καμπύλης Phillips, σημειώνοντας τότε υπήρχε μια «πολύ ισχυρότερη σχέση» μεταξύ των μισθών και της στενότητας της αγοράς εργασίας από ό, τι τα τελευταία 10-15 χρόνια. Και τέλος
  • Τον βαθμό στον οποίο οι επιχειρήσεις έχουν τιμολογιακή ισχύ και τη χρησιμοποιούσαν. Οι εταιρείες, είπε, θυμούνται την αδυναμία τους να κάνουν τις αυξήσεις των τιμών να «κολλήσουν» μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Τώρα, τα πράγματα αλλάζουν λίγο, αλλά οι εταιρείες είναι επιφυλακτικές όσον αφορά την αύξηση των τιμών

«Αρα θα έλεγα ότι η Fed έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις», αναφέρει.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αναφέρει ότι οι πρόσφατες αυξήσεις του πληθωρισμού αντανακλούν τα προβλήματα που συνδέονται με το άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας μετά την πανδημία και ότι αναμένεται να αποδειχθούν παροδικές.

Τον περασμένο μήνα εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τα επίπεδα απασχόλησης και δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολ. μηνιαίως.

Την Παρασκευή τα ημερομίσθια εκτός του αγροτικού τομέα τον Αύγουστο ήταν λιγότερα του αναμενόμενου, ωθώντας τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για tapering μείωση της αγοράς ομολόγων) αυτόν τον μήνα.

Διαβάστε ακόμη

Τα καράβια (της Attica Group) φεύγουν, η Atticabank… ψάχνεται και ο συλλέκτης εφοπλιστής παντρεύεται

Ρυθμίσεις χρεών: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τις 100 – 120 δόσεις και ακολουθούν οι 72 δόσεις

Εργασιακά: Θεσπίζεται η τετραήμερη εργασία – Τι θα ισχύει για υπερωρίες, διαλείμματα, 8ωρο