Περιθώριο λίγων εβδομάδων για να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στον τόπο κατοικίας τους, (την Αθήνα ή αντίστοιχα την Θεσσαλονίκη) έχουν οι πολίτες καθώς σταδιακά και με όλες τις διαδοχικές παρατάσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, θα αρχίσουν να κατεβάζουν ρολά τα γραφεία των μελετητών που έχουν στεγαστεί στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα για να διευκολύνουν όσους έχουν ακίνητα σε άλλες περιοχές της χώρας.

Με το τέλος της κτηματογράφησης στις περιοχές που έχουν λήξει τα προγράμματα, θα δίνεται ένα περιθώριο 10 έως 15 ημερών για να υποβληθούν οι δηλώσεις. Με το πέρας και αυτή της σιωπηρής παράτασης, οι μελετητές θα κλείνουν τα γραφεία τους και όσοι πολίτες δεν έχουν φανεί συνεπείς θα χρειαστεί να μετακινηθούν στον τόπο κατοικίας τους για να ολοκληρώσουν την διαδικασία.

Ήδη, σήμερα έληξε η τελευταία παράταση που δόθηκε με υπουργική απόφαση για τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Πρέβεζας , Άρτας και Λευκάδας, καθώς και για περιοχές της Κορίνθου και της Λάρισας. Στα τέλη Οκτωβρίου εκπνέουν επίσης οι προθεσμίες που αφορούν στα προγράμματα κτηματογράφησης άλλων 18 περιοχών και στις 29 Νοεμβρίου στις υπόλοιπες περιοχές της τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16).

Από το κτηματολόγιο υπενθυμίζουν ότι οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία κτηματογράφησης και με ραντεβού. Θα κάνουν μια αρχική αίτηση και θα λαμβάνουν ένα αριθμό πρωτοκόλλου ώστε στη συνέχεια να μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ακόμη και μετά την λήξη του προγράμματος κτηματογράφησης της περιοχής τους. Με απλά λόγια θα δηλώνουν εκπρόθεσμα αλλά το σύστημα θα τους “διαβάζει¨ ως εμπρόθεσμους. Πρόκειται για μία από τις διευκολύνσεις που δίνονται στους πολίτες και θα διευρυνθούν και με νέες ρυθμίσεις απλοποίησης των διαδικασιών που θα ανακοινώσει άμεσα το κτηματολόγιο.

Σε ότι αφορά τα κεντρικά γραφεία του Γαλατσίου και της Θεσσαλονίκης, αναμένεται ότι θα κλείνουν σταδιακά, ανάλογα με την εκπνοή των προθεσμιών. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, ο χρόνος θα εξαρτηθεί από την προσέλευση του κόσμου.

Όσον αφορά στα πρόστιμα, τα οποία προβλέπονται από τον νόμο, πηγές της διοίκησης υπογραμμίζουν ότι δεν θα ενεργοποιηθούν πριν τις αρχές του 2020 και σίγουρα δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Πάντως, η εικόνα που παρουσιάζουν τα ποσοστά κτηματογράφησης στα προγράμματα που λήγουν έως τα τέλη Νοεμβρίου, είναι ικανοποιητική.

Ειδικότερα, η μελέτη για τα Δωδεκάνησα είχε συμμετοχή 74,87%, ενώ οι αντίστοιχες για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Λευκάδας έφτασαν το 47,96%. Στις περιοχές όπου έχει δοθεί παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου και σε όσες η κτηματογράφηση ολοκληρώνεται στις 29 Νοεμβρίου, τα ποσοστά βρίσκονται ακόμη στο 36,39% και στο 24,5% αντίστοιχα.