Οικονομία

Κτηματολόγιο: Παράταση για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα

  • newsroom


Η λύση που δόθηκε αφορά περίπου 35.000 ακίνητα

Παράταση ενός έτους στην προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών δόθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για όσα κτίσματα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα».

Η λύση που δόθηκε αφορά περίπου 35.000 ακίνητα σε 111 περιοχές από 34 νομούς και αναμένεται να δώσει ανάσα τόσο στους πολίτες όσο και στο Κτηματολόγιο.

Σημειώνεται ότι με τις τελευταίες ρυθμίσεις δόθηκε ένας χρόνος επιπλέον παράτασης σε όσες περιοχές δεν έληξε η προθεσμία δήλωσης στο Κτηματολόγιο έως τις 30 Νοεμβρίου 2018. Όμως, με τον τρόπο αυτό έμειναν απ’ έξω τόσο 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018 όσο και για 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017.

Μεταξύ των περιοχών που κινδυνεύουν είναι σε Αιτωλία και Ακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Πάτρα, Δράμα, Πάτμο, Αλεξανδρούπολη, Ηλεία, Ημαθία, Κιλκίς, Κοζάνη, Κυκλάδες κ.α. Βάσει του νόμου όποιος χάσει το ακίνητό του έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια για να ακολουθήσει τη δικαστική οδό διεκδικώντας αποζημίωση αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις όχι και την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.
Τα τρία βασικά λάθη όπως είχαν επισημάνει ιδιοκτήτες που έγιναν στην πιλοτική φάση κτηματογράφησης, ήταν ότι δόθηκε η δυνατότητα:

– Να δηλώσει ο καθένας ό, τι ήθελε, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, όπως τίτλους κλπ.

– Να εγγράψει κάποιος όλο το κτήμα του, ακόμη κι αν ένα μέρος ανήκε σε περιοχή που δεν κτηματογραφούνταν εκείνη την εποχή

– Να κτηματογραφήσει ιδιοκτησίες ακόμα και αν βρίσκονταν εκτός διοικητικών ορίων των πιλοτικών περιοχών.

Να σημειωθεί ότι η ΠΝΟ δεν αφορά σε παρατάσεις των προθεσμιών της τρέχουσας διαδικασίας κτηματογράφησης αλλά μόνο σε παρατάσεις των προθεσμιών διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών από παλαιότερα προγράμματα κτηματογράφησης.