Προαιρετική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων για το 2021 και χωρίς να επιβληθούν κυρώσεις, αλλά αντιθέτως να προσφερθούν και κίνητρα για την καλύτερη προετοιμασία και την υιοθέτησή τους από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ζητά ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών (ΛΣΑ).

Με επιστολή του ο προεδρος του Λ.Σ.Α. Μιχάλης Πόλυγγερ τονίζει πως «τα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα ψηφιακού μετασχηματισμού της Φορολογικής Διοίκησης και της σχέσης της με τις Επιχειρήσεις».

Ωστόσο προειδοποιεί ότι «σε μία εποχή κατά την οποία το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων παλεύει για την επιβίωσή του, οι συνάδελφοι έχουν επωμιστεί – μεταξύ άλλων – όλες τις διαδικασίες οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων και φορολογουμένων-πολιτών, η Α.Α.Δ.Ε. πρόκειται να εφαρμόσει τα Ηλεκτρονικά Βιβλία myDATA, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή εφαρμογή του εγχειρήματος»!

Με επιστολή του, ο ΛΣΑ:

  • αιτείται την προαιρετική εφαρμογή του εγχειρήματος για το 2021 – και ασφαλώς χωρίς κυρώσεις.
  • ζητά την δημοσίευση άμεσης ανακοίνωσης για την προαιρετικότητα εφαρμογής τους το 2021.

Και θέτει μια σειρά προτάσεων, ενόψει της καθολικής εφαρμογής των myDATA από το 2022:

1. το μήνυμα της ΑΑΔΕ να είναι σαφές: Ο εκδότης του παραστατικού είναι καθόλα υπεύθυνος για την έκδοση και διαβίβαση του.

2. η Α.Α.Δ.Ε. να προβεί σε ενέργειες για την πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων (Επιχειρήσεων, Ελεύθερων Επαγγελματιών, Λογιστών-Φοροτεχνικών, εταιρειών λογισμικού), όπως την προβολή του εγχειρήματος σε ΜΜΕ πανελλαδικά, τη συχνή αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων στους επιχειρηματίες, την εκπαίδευση και υποστήριξη μέσω διαδραστικών σεμιναρίων επίδειξης πρακτικών εφαρμογών.

3. συνεργασία της ΑΑΔΕ με τους εμπλεκόμενους φορείς.

4. διευθέτηση των ιδιαιτεροτήτων στο εγχείρημα: μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, εκδίδει χειρόγραφα παραστατικά σχετικά με τα οποία – μεταξύ άλλων – προκύπτουν προβλήματα αναφορικά με τον τρόπο απεικόνισης στα ηλεκτρονικά βιβλία, λόγω και των ιδιομορφιών που υπάρχουν στις επιχειρήσεις κατά την έκδοσή τους.

5. δημιουργία κινήτρων για την αγορά και τις επιχειρήσεις. Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και του δημιουργούμενου κόστους εκπλήρωσης των υποχρεώσεων από την εφαρμογή του εγχειρήματος, να παρασχεθεί κίνητρο με την μορφή επιδότησης του σχετικού κόστους, προς τις Επιχειρήσεις και τους Ελεύθερους Επαγγελματίες ή μέσω της ισόποσης έκπτωσης της δαπάνης άμεσα από τον φόρο που θα προκύψει στο φορολογικό έτος 2021.

6. παροχή επαρκούς χρόνου προσαρμογής – λαμβανομένου υπόψη και του φόρτου εργασίας του λογιστικού κλάδου που σχετίζεται με τις υποχρεώσεις στο ήδη διαμορφωμένο επιβαρυμένο πλαίσιο – για την πλήρη εκπαίδευση στα ηλεκτρονικά βιβλία, για την σωστή ενημέρωση και τήρησή τους.

Διαβάστε ακόμη:

Πού βρίσκονται τώρα τα ενοίκια γραφείων σε βασικούς οδικούς άξονες της Αθήνας

Κτήμα Καμπά: Η χαμένη ευκαιρία του Μπουτάρη και το «μικρό Ελληνικό» της Ελλάκτωρ

Έρευνα: Το λιμάνι του Πειραιά ενισχύει τη θέση του στον παγκόσμιο ανταγωνισμό