Με αύξηση, ακόμη και σε διψήφια ποσοστά, έκλεισε το 2022 για τις τιμές πώλησης και τα ενοίκια στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, συνεχίζοντας το «σερί» όλων των προηγούμενων μηνών.

Οι τιμές των κατοικιών σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη συνέχισαν την ανιούσα, με τα ήδη ακριβά μάλιστα, νότια προάστια της πρωτεύουσας να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία με τιμές πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο στα 3.261 ευρώ και να παρουσιάζουν την υψηλότερη τιμή έχοντας σημειώσει στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022, για το δ’ τρίμηνο της χρονιάς άνοδο, κατά 13,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη γνωστή ιστοσελίδα αγγελιών Spitogatos (www.spitogatos.gr) που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών, αποτυπώνοντας ουσιαστικά τις προθέσεις των ιδιοκτητών τη δεδομένη συγκυρία.

Οι τιμές πώλησης

Όπως προκύπτει από το δείκτη του Spitogatos για το δ’ τρίμηνο του 2022, η Αθήνα κινείται κατά μέσο όρο σε υψηλά μονοψήφια ποσοστά αύξησης, πλήν των νοτίων προαστίων που κινούνται ακόμη υψηλότερα, με διψήφια ποσοστά όσον αφορά τις τιμές πώλησης.

Ο Πειραιάς βρίσκεται επίσης υψηλότερα, στα πέριξ του 10%, αποτυπώνοντας ενδεχομένως και τις υψηλές προσδοκίες των ιδιοκτητών σε συνέχεια των μεγάλων έργων ανάπλασης και του μετρό, ενώ διψήφια ποσοστά αύξησης σημειώνει και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικότερα, στο κέντρο της Αθήνας, η μέση τιμή ανά τ.μ. με βάση τις αγγελίες είναι τώρα στα 1.774 ευρώ ανά τ.μ. έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 8,4% έναντι του δ’ τριμήνου του 2021, ενώ στα βόρεια προάστια οι τιμές είναι αυξημένες κατά 8,8% στα 2.721 ευρώ ανά τ.μ..

Οι φθηνότερες τιμές καταγράφονται στα δυτικά με 1.580 ευρώ ανά τ.μ. στο +8%, ενώ στα ανατολικά προάστια η αύξηση είναι μεγαλύτερη στο +9,2% με τιμή πώλησης στα 1.800 ευρώ ανά τ.μ..

Ο Πειραιάς έχει μέσες τιμές σχετικά χαμηλές, στα 1.765 ευρώ ανά τ.μ., έχοντας σημειώσει πάντως άνοδο κατά 10,9% με λίγο χαμηλότερα, στο +9,2% στα γύρω προάστια της πόλης.

Εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης σημειώνει και η Θεσσαλονίκη με +14,3% για τις τιμές πώλησης εντός του δήμου και μέση τιμή στα 1.857 ευρώ ανά τ.μ., ενώ περιφερειακά της συμπρωτεύουσας το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης είναι στο +11,4%.

Τα ενοίκια

Συνέχεια ανόδου παρατηρείται και για τις τιμές των ενοικίων όπου «πρωταθλητής» σε όλη την Αττική αναδεικνύεται ο Πειραιάς: Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση άνοδος των ενοικίων στην πόλη για το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2022 είναι στο +11,9% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2021, ξεπερνώντας πλέον τα 8 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα με διψήφιο ποσοστό ανόδου και στα προάστια της πόλης κατά 11% με μέση τιμή πάνω από τα 7 ευρώ ανά τ.μ..

Στην Αθήνα, η υψηλότερη τιμή καταγράφεται όπως είναι εύλογο στα νότια προάστια, όπου το μέσο ενοίκιο είναι μια ανάσα από τα 11 ευρώ ανά τ.μ. (+5,2% έναντι του δ’ τρίμηνου του 2021) και ακολουθούν τα βόρεια προάστια με μέση τιμή στα 10 ευρώ ανά τ.μ. και αύξηση κατά 4,2% έναντι του 2021. Τη μικρότερη άνοδο καταγράφει το κέντρο της πρωτεύουσας με μέση τιμή στα 9 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.

Μεταξύ 4% και 4,5% κυμαίνεται η άνοδος στη Θεσσαλονίκη, όπου η μέση τιμή εντός του δήμου είναι στα 7,7 ευρώ ανά τ.μ., ενώ είναι εντυπωσιακή η άνοδος των ενοικίων στο υπόλοιπο του νομού (+17,9%) αν και το μέσο ενοίκιο είναι ακόμη πολύ χαμηλό στα 3,7 ευρώ ανά τ.μ..

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι μπαίνουν φέτος στο «στόχαστρο» της εφορίας

Οι διερευνητικές τις άγιες ημέρες, η Drag Pasok, τα μυστήρια της ΑΒΑΞ, τα 29 του Σπύρου και το real estate του Σωκράτη

Γιώργος Νίκας: Οι business ενός πλούσιου γόνου που χάνει σε πλειστηριασμό το πατρικό του σπίτι στη Στησιχόρου (pics)