Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Χωρίς σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών έκλεισε, για σήμερα τουλάχιστον, τον θέμα των εργασιακών.

Μετά από 4 ώρες συνομιλιών των δανειστών με την υπ. Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε σημείο – μηδέν. Η υπουργός βγήκε από τη διαπραγμάτευση χωρίς καμία δήλωση με τη λακωνική φράση «Συνεχίζουμε» κι όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει προσέγγιση σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τόνισαν κύκλοι του υπουργείου.

Σύμφωνα με κύκλους του υπ. Εργασίας, το ΔΝΤ επέμεινε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως. Την ίδια ώρα, οι δανειστές αποκλείουν την άμεση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά δέχονται να ανοίξει η συζήτηση μετά το β’ εξάμηνο του 2017.

Τα εργασιακά φαίνεται ότι παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» και για το λόγο αυτό δρομολογείται νέα συνάντηση τη Δευτέρα.

Οι Θεσμοί παρουσίασαν για πρώτη φορά κείμενο με τις θέσεις τους και τα σημεία στα οποία επιμένουν. Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το κείμενο που παρέδωσαν οι θεσμοί έχει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων, επί των οποίων θα συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις και αφού αποχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

«Στόχος μας είναι έως την Τρίτη να βρεθούμε σε ένα σημείο ώστε να μπορεί να φτάσουμε σε συμφωνία ακόμα και εξ αποστάσεως, με ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου», ανέφερε η ίδια πηγή.