Οικονομία

Μέτρα για την εργασία: Οι νέες αμοιβές μετά την επιδότηση του 60%

  • Μαίρη Λαμπαδίτη


Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται αναστολή συμβάσεων έως 100% του προσωπικού - Τι ισχύει με την επιδότηση των εποχικά ανέργων

Επιδότηση κατά 60% του εισοδήματος που θα χάνει ο εργαζόμενος από τη μείωση του χρόνου εργασίας, με όριο ασφαλείας τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και επέκταση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων στο 100% του προσωπικού των κλάδων που θα πληγούν καθοριστικά το καλοκαίρι του 2020, προβλέπει ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης που εξειδίκευσαν χθες τα κυβερνητικά στελέχη.

Ζητούμενο παραμένει αν θα ορισθεί πλαφόν επιδότησης για τους υψηλόμισθους. Τι θα γίνει δηλαδή με τον εργαζόμενο που αμείβεται με 8.000 μηνιαίως; Από τις χθεσινές ανακοινώσεις πάντως δε συμπεραίνεται ότι θα τεθεί πλαφόν.

Στον μηχανισμό με τον κωδικό «συν-εργασία» κράτους και επιχειρήσεων που θα ισχύσει από τις αρχές Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος μειώθηκε τουλάχιστον 20% κατά την περίοδο της κρίσης. Οι δράσεις στήριξης της απασχόλησης στηρίζονται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος, αφορά την επέκταση της δυνατότητας παράτασης της αναστολής συμβάσεων για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Ο δεύτερος αφορά την επιδότηση των κομμένων μισθών και ο τρίτος την ενίσχυση εποχικά απασχολούμενων και ανέργων.

Ειδικότερα, επεκτείνονται οι αναστολές συμβάσεων για το 100% των εργαζομένων, για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται τον Ιούνιο και Ιούλιο. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν αναλογική ειδική αποζημίωση έως 534 ευρώ κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής. Επίσης δικαιούνται πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού. Αντίθετα οι άλλες επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν έχουν την δυνατότητα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

 

Απόρρητο Απόρρητο