Σε έρευνα, που πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, στην 24η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist, με θέμα «Europe: Reinforcing cohesion in turbulent times».

Πιο αναλυτικά, η μελέτη αφορά σε 20.000 επιχειρήσεις και διαπιστώνει πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά 50 δισ. ευρώ και συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,5%. «Μία από τις προκλήσεις, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, είναι η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στις επιχειρήσεις», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΤΕ, εξηγώντας πως μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης θα διοχετευθούν στην αγορά δάνεια, της τάξεως των εννέα δισ. ευρώ, ενώ τα επιπλέον μέτρα εξασφαλίζουν στήριξη, ύψους 12 δισ. ευρώ. «Υπάρχει ρευστότητα. Το ζήτημα είναι ποιοι θα είναι επιλέξιμοι, για να λάβουν τις πιστώσεις, δηλαδή πώς θα αξιολογήσουν το ρίσκο του κάθε πιστούχου οι τράπεζες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα νέα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Μυλωνάς υπήρξε μάλλον καθησυχαστικός, εκτιμώντας πως θα πρόκειται για μία διαχειρίσιμη κατάσταση. «Οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει αναστολές πληρωμών δόσεων δανείων και πολλοί δανειολήπτες δεν έχουν λάβει μέρος στα προγράμματα αυτά. Εκτιμώ ότι η κρίση δεν θα πολλαπλασιάσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα και το πρόβλημα θα είναι διαχειρίσιμο. Τα ‘κόκκινα’ δάνεια βρίσκονταν στα 100 δισ. ευρώ και έχουν πέσει τώρα στα 60 δισ. ευρώ.

Η Εθνική έχει αυτή τη στιγμή μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10 δισ. ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές, για τον τρόπο, με τον οποίο τα κορωνοδάνεια θα «μετρώνται» στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Τέλος, αναφερόμενος στον νέο πτωχευτικό Νόμο, ο CEO της ΕΤΕ έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο, η λειτουργία του οποίου θα φανεί στην πράξη.