search icon

Οικονομία

Μισθοί: Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους το 2023

Ποιοι θα δουν πρώτοι αυξήσεις - Αναλυτικά η δέσμη μέτρων για το 2023

Μία σειρά μέτρων που σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο θα συμβάλουν στη μερική ενίσχυση των εισοδημάτων έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση από την αρχή του έτους.

Η δέσμη των παρεμβάσεων αυτών έχουν τόσο μόνιμο, όσο και έκτακτο χαρακτήρα, και το ύψος τους ανέρχεται σε συνολικά 4,2 δισ. ευρώ. Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται η μείωση ή κατάργηση φόρων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, θέσπιση επιδομάτων, ειδικές ενισχύσεις κ.ά.

Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Οι πρώτοι που θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους είναι, από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους, οι δημόσιοι υπάλληλοι λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.

Οι συνταξιούχοι θα δουν μετά από 12 χρόνια να αυξάνονται οι αποδοχές τους, ενώ για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα μονιμοποιείται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών που είχε φέρει αύξηση αποδοχών, αλλά είχε έκτακτο χαρακτήρα.

Επιπλέον αναμένεται να ενισχυθεί το εισόδημα των γιατρών του ΕΣΥ, όπως επίσης και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκτός από άμεση αύξηση αποδοχών, προβλέπεται και η έμμεση ενίσχυση των εισοδημάτων μέσω της μείωσης ή του παγώματος φόρων. Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζεται η στήριξη στην αγορά ακινήτων με «πάγωμα» του ΦΠΑ στην οικοδομή, του φόρου υπεραξίας και παράταση του «μπόνους» για την ανακαίνιση των ακινήτων για δύο ακόμα χρόνια ενώ οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ, εστίαση, μεταφορές επεκτείνονται έως το τέλος Ιουνίου 2023.

Αναλυτικά η δέσμη μέτρων για το 2023 περιλαμβάνει:

Διαβάστε ακόμη:

Με μεγάλη αύξηση στις τιμές πώλησης και τα ενοίκια έκλεισε το 2022 για Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη (πίνακες)

Γιώργος Νίκας: Οι business ενός πλούσιου γόνου που χάνει σε πλειστηριασμό το πατρικό του σπίτι στη Στησιχόρου (pics)

Οι αναλυτές προειδοποιούν: Δύσκολο το 2023 για τις χρηματιστηριακές αγορές

Exit mobile version