Οικονομία

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί αισθητά, είμαστε σε τροχιά σημαντικής ανάπτυξης

  • newsroom


Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός για το στόχο της ανάπτυξης, την κλιματική κρίση, τον τουρισμό, τις ξένες επενδύσεις και τον... Γιάννη Αντετοκούνμπο

Στην εκπομπή Bloomberg Surveillance με τους Τομ Keen, Jonathan Ferro και Lisa Abramowicz φιλοξενήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού έλαβε τα εύσημα από τον Τομ Keen για την «εκπληκτική», όπως την χαρακτήρισε, ανάκαμψη της Ελλάδας, ρωτήθηκε για την οικονομική πολιτική που οδήγησε σε αυτή την αλλαγή εικόνας έπειτα από μια 10ετή κρίση.

Όπως ανέφερε, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το καλοκαίρι του 2019 με μια σαφή εντολή, να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

«Χρησιμοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, ακόμη και κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημικής κρίσης. Μόλις προ ημερών ανακοινώθηκε πως το ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς αυξήθηκε κατά 16,2%, κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό για εμάς. Αναθεωρήσαμε ανοδικά την πρόβλεψη για το έτος στο 5,9% το οποίο ίσως είναι συντηρητική. Έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις, κάνουμε μεγάλα βήματα στον τεχνολογικό εκσυχρονισμό και στην ψηφιοποίηση του κράτους και συνολικά έχει υπάρξει πολύ μεγάλη πρόοδος για τη χώρα έπειτα από μια περίοδο 10 ετών κρίσης», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώθεί στην ψηφιοποίηση του κράτους, στο εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο «πράσινης μετάβασης» αλλά και στις προσπάθειες για απολιγνιτοποίηση έως το 2025.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης κατέλαβε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «κλιματική κρίση» και όχι αλλαγή«Η κλιματική κρίση πλήττει με τρόπο βάναυσο τη λεκάνη της Μεσογείου» τόνισε στη συνέχεια της συνέντευξής του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός. «Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης και η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή».

Στην Ελλάδα κλείνουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες. Είχαμε βάλει στόχο ως το 2028, αλλά πιθανώς να το επιτύχουμε έως το 2025. Προσθέτουμε στο ενεργειακό μείγμα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», ανάφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό μέρος των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν για την κλιματική μετάβαση.

Ερωτώμενος για το κύμα ακρίβειας στους λογαριασμούς ρεύματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «θα στηρίξουμε τους καταναλωτές ενέργειας στην Ελλάδα και μέσω κρατικής ενίσχυσης, αλλά και μέσω της ενθάρρυνσης προς τους παρόχους του ηλεκτρικού ρεύματος να απορροφήσουν μέρος της αύξησης της τιμής του ρεύματος».

Όπως είπε «εκτιμώ πως δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους επόμενους 3 με 6 μήνες. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι η Ελλάδα έχει επίσης «καταθέσει πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα».

Καλύτερη του αναμενόμενου η τουριστική σεζόν

Όπως είπε ο πρωθυπουργός ερωτώμενος για τον τουρισμό «Είχαμε μία πολύ καλή τουριστική σεζόν, καλύτερη από αυτήν που αναμέναμε αρχικώς» και εξήγησε ότι «η Ελλάδα βρέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για τον εμβολιασμό, που διευκόλυνε κατά πολύ τα ταξίδια στην Ευρώπη κατά την διάρκεια του καλοκαιριού».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «υποστηρίξαμε τον τουριστικό μας κλάδο και κατορθώσαμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας» και δήλωσε ότι «έχουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, ώστε να αναπτύξουμε το εγχώριο τουριστικό μας προϊόν με έναν βιώσιμο τρόπο και αναμένω το 2022 να είναι πραγματικά μία πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό».

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ερωτώμενος για τις Ελληνοτουρκικές  σχέσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι «Είχαμε πολλή ένταση με την Τουρκία πέρσι, φέτος ήταν καλύτερη η κατάσταση» για να εξηγήσει στη συνέχεια πως «Έχουμε περίπλοκα ζητήματα με την Τουρκία, πολύ δύσκολα ζητήματα νομικής φύσεως αναφορικά με τον καθορισμό των θαλασσίων μας ζωνών. Υπάρχει μόνο μία διέξοδος και αυτή είναι το Διεθνές Δίκαιο. Είχαμε ανάλογα θέματα με την Ιταλία και την Αίγυπτο με τις οποίες και υπογράψαμε τις σχετικές συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες. Έχουμε πει στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε τις διαφορές μας, χωρίς την αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό. «Πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο Μεταναστευτικό» σημείωσε. «Η Ευρώπη δεν θα ανεχθεί μία κατάσταση ανάλογη με ό,τι συνέβη το 2015, ήτοι ανεξελέγκτες μεταναστευτικές ροές. Έχω δεσμευτεί ότι θα προστατεύσουμε τα σύνορα μας και το κάνουμε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα στέλνουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα ότι θα τσακίσουμε τα κυκλώματα των διακινητών στο Αιγαίο και το κάνουμε με επιτυχία».

Αναφορικά με το μεταταναστευτικό ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στους ασυνόδευτους ανηλίκους, τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι παραδοσιακά ανοικτή στους πρόσφυγες και την ένταξή τους, αναφέροντας ως κορυφαίο παράδειγμα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Διαβάστε ακόμα: 

H κρίση της Evergrande είναι το stress test που κανείς δεν ήθελε

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η τιμή στο ρεύμα θα είναι τελικά στο έλεος του χειμώνα

Έκπληξη στην Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα κάνει το χατίρι του Ερντογάν