Την εκτίμηση ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας συνιστά θετικό πιστωτικό γεγονός (credit positive) για τις μελλοντικές τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων διατυπώνει με σημερινό του σημείωμα ο οίκος Moody’s.

Όπως εξηγεί, ο νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 30 Απριλίου, διασφαλίζει μία πιο απλή, αυτοματοποιημένη διαδικασία αιτήσεων για προστασία και προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Όπως αναφέρει στο σημείωμά του ο οίκος, ο νόμος επιτρέπει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, καθώς τα κριτήρια επιλογής είναι πιο αυστηρά, ενώ περιορίζει τη γραφειοκρατία και βελτιώνει το συνολικό πλαίσιο για τις κατασχέσεις. «Η εξέλιξη αυτή θα διαδραματίσει επίσης καθοριστικό ρόλο στις μελλοντικές τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, καθώς θα ενισχύσει το βάθος των δεδομένων, που είναι διαθέσιμα για ανάκτηση εγγυήσεων» υπογραμμίζει.

Οι αναλυτές του Moody’s υπενθυμίζουν ότι το νέο πλαίσιο επιβάλλει πιο αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας για οφειλέτες (νοικοκυριά ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις), που επιδιώκουν προστασία της πρώτης κατοικίας. Όσοι θέλουν να ενταχθούν σε αυτό μπορούν να ακολουθήσουν μία αποπλοποιημένη online διαδικασία σε αντίθεση με την προηγούμενη η οποία ήταν χρονοβόρα και δαπανηρή. Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει ότι η online πλατφόρμα δεν είναι ακόμη πλήρως λειτουργική, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι και σε προηγούμενη ανάλυσή του ο οίκος Moody’s είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο πλαίσιο προστασίας για την α’ κατοικία, εκτιμώντας και τότε ότι είναι πιστωτικά θετικό για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα τονώσει τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και σε εκείνη την ανάλυση, οι τράπεζες θα επωφεληθούν από το αναθεωρημένο πλαίσιο προστασίας, γιατί είναι πιο αυστηρά τα κριτήρια επιλογής και περιορίζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές