Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, μια  αμερικανική τράπεζα επενδύσεων, η επικείμενη ανακοίνωση των μεγεθών του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να αποκαλύψει επιβράδυνση.

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να διατηρήσει ένα σταθερό μοτίβο ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της Morgan Stanley για το επόμενο έτος, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει τις ανώτερες επιδόσεις της σε σχέση με την Ευρωζώνη.

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 0,4% το γ’ τρίμηνο, υποχώρηση από την ανάπτυξη 1,3% που παρατηρήθηκε το β’ τρίμηνο. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 2,3% σε όλο το 2023, με προσδοκίες για διατηρούμενα υψηλά επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας το 2024 και ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2025.

Οι προβλέψεις δείχνουν μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 2,2% του ΑΕΠ το τρέχον έτος σε 1,2% έως το 2024, περαιτέρω μείωση στο 1% έως το 2025. Αντίστοιχα, το χρέος αναμένεται να μειωθεί από 160,5% του ΑΕΠ στο 153% και στη συνέχεια σε 147,9%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της Morgan Stanley για το επόμενο έτος, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει τις ανώτερες επιδόσεις της σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Η ανάπτυξη το 2023, καθώς και περίπου το ήμισυ της ανάπτυξης τόσο το 2024 όσο και το 2025, θα λάβει ώθηση κατά κύριο λόγο από την αναμενόμενη συνεχιζόμενη επέκταση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ο συνδυασμός αύξησης των μισθών και μειωμένου πληθωρισμού θα συμβάλει στη βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα.

 

 

Οι αυξημένες άμεσες ξένες επενδύσεις και η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να είναι οι πρωταρχικοί καταλύτες για την οικονομική ανάπτυξη τα έτη 2024 και 2025. Οι επενδύσεις αυτές θα αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο των αυστηρότερων νομισματικών πολιτικών και της κλιμάκωσης των δαπανών δανεισμού.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης και το φορολογικό και ο γάμος (που σχόλασε…), οι 11 και ο Στέφανος, ο τελικός Champions League Cosmote-Nova και το ράλι στα crypto 

Γιατί ανεβαίνει (ξανά) το Bitcoin

«Χαμός» με το επίδομα θέρμανσης – Ξεπέρασαν τις 880.000 οι αιτήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ