Οικονομία

Morgan Stanley: Η ύφεση στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει ως και 21,3%

  • newsroom


Εφιαλτικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία απο την αμερικανική τράπεζα - Ανάκαμψη σε δυο χρόνια - Άλμα σοκ σε χρέος και έλλειμμα - Ανάγκη επιστροφής σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Ο τζίρος της ελληνικής οικονομίας θα μειωθεί φέτος απο 6,6% ως 21,3% στο δυσμενές σενάριο λόγω κορωνοϊού εκτιμά η ανάλυση της Morgan Stanley για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι αναλυτές της τράπεζας αποκλείουν μια γρήγορη ανάκαμψη στα προ-κορωνοιού επίπεδα το 2020. Η ανάκαμψη του ΑΕΠ θα κυμανθεί από 1,1% ως 4,3% το 2021. Πιθανότερη εκδοχή ωστόσο θεωρεί ότι η ύφεση φέτος θα είναι -13,3% και η ανάκαμψη του χρόνου 4%.

Το έλλειμμα του δημοσίου θα αγγίξει το 8,3% φέτος για να υποχωρήσει στο 5,9% το 2021 στο βασικό σενάριο της τράπεζας. Ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι καθώς το χρέος θα έχει εκτοξευτεί (από 182% το 2019 ακόμα και 211% φέτος) η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα ωστε να αρχίσει άμεσα, μετά την κρίση του κορωνοϊού να το μειώνει εκ νέου.

H ανάλυση της Morgan Stanley ωστόσο υπογραμμίζει ότι τα παλαιότερα ρίσκα σε σχέση με την πρόσβαση της ελληνικής οικονομίας σε χρηματοδότηση έχουν μειωθεί, καθώς παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει ικανοποιήσει ακόμα το κριτήριο της επενδυτικής κατηγορίας, τα ομόλογά της έχουν συμπεριληφθεί στις αγορές της ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE για τον κορωνοϊό.