Την συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις Βουλγαρικές αρχές για να κλείσουν τα «παράθυρα» διαφυγής επιχειρήσεων εκτός συνόρων, προωθεί ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής.

Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα την μετεγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους και ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος, ο κ.Πιτσιλής τόνισε ότι «πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες εταιρειών που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγια απευθείας από τη χώρα της καταστατικής έδρας για υπηρεσίες, που παρέχουν από την Ελλάδα».

Στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει το διασυνοριακό αυτό φορολογικό αρμπιτράζ, δηλαδή τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου οι φορολογούμενοι, μέσω επίπλαστων καταστάσεων, αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, όπου ορισμένοι φορολογούμενοι δημιουργούν, εκμεταλλευόμενοι κατά τρόπο καταχρηστικό τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της ΕΕ.

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου μάλιστα, ο κ.Πιτσιλής θα έχει συνάντηση και με τον Βούλγαρο ομόλογό του με στόχο την ακόμα στενότερη συνεργασία στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και την αντιμετώπιση πρακτικών καταστρατήγησης της εθνικής νομοθεσίας. Αντίστοιχες συναντήσεις δρομολογούνται και με τις Αρχές και άλλων γειτονικών χωρών.

Στο θέμα της απώλειας εσόδων, όπως το λαθρεμπόριο, ο κ.Πιτσιλής τόνισε πως έγινε παραλαβή 5 μηχανημάτων Χ rays, εκ των οποίων τα τέσσερα πρόκειται να εγκατασταθούν μέχρι το τέλος του έτους στη Βόρεια Ελλάδα, στην Κακαβιά, στους Κήπους, στους Ευζώνους και στο Α’ Θεσσαλονίκης. Η ΑΑΔΕ εξασφάλισε την χρηματοδότηση για επιπλέον 12 μηχανήματα για την ενίσχυση των τελωνείων. Επίσης δίνεται προτεραιότητα στη στελέχωση της συνοριογραμμής του Βορρά, ενώ συνεχίζουν την ήδη πολύ επιτυχημένη δουλειά τους τα μεικτά κλιμάκια στον Προμαχώνα και το Ορμένιο.

Από την άλλα πλευρά, η ηγεσία της ΑΑΔΕ θέτει σαν προτεραιότητα να απαλείψει προβλήματα που λειτουργούν ως κίνητρο μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα και αποτελούν αιτίες για το brain drain και το business drain, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα..

Μεταξύ άλλων ο κ.Πιτσιλής έδωσε έμφαση στην εφαρμογή της αρχής της φορολογικής δικαιοσύνης, από όλες τις υπηρεσίες μας. Παράλληλα προωθεί διαδικασίες για ταχύτερες επιστροφές φόρων, ειδικά στις επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα ρευστότητας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Τον μήνα Σεπτέμβριο, το συνολικό ποσό που επέστρεψε η ΑΑΔΕ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ανήλθε στα 1,6 δισ. ευρώ. Με βάση αυτή την επίδοση, οι συνολικές εκκρεμότητες για επιστροφές φόρων από την Α.Α.Δ.Ε., από 2,5 δισ. ευρώ, που ήταν την 1η Σεπτεμβρίου, περιορίστηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου στα 1,25 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό της χρημάτων, που επιστρέψαμε, οφείλεται και στην κάλυψη των 300 εκ. ευρώ επιστροφών, που προέκυψαν μέσα στο Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, ο κύριος Πιτσιλής έδωσε εντολή σε όλες τις ΔΟΥ να καταγράψουν άμεσα σε επίπεδο Α.Φ.Μ. όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις επιστροφής φόρων, το χρόνο καθυστέρησης και τους λόγους για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει η κάθε επιστροφή.