Οικονομία

MyCar της ΑΑΔΕ: Νέα ήθη για πληρωμή τελών ή ακινησία ΙΧ

 • Κωστής Πλάντζος


44 μέρες διορία για αποφυγή προστίμων – Τρέχουν για πληρωμές και μεταβιβάσεις λόγω κορωνοϊού

Χωρίς ουρές ταλαιπωρίας όπως στο παρελθόν αλλά με άνεση από τον καναπέ του σπιτιού τους, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν άλλες 44 ημέρες για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2021 ή να καταθέσουν πινακίδες ώστε να απαλλαγούν από την πληρωμή τους.

Με τη νέα εφαρμογή My Car της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχουν τη δυνατότητα να:

 • Να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας
 • Να εκτυπώσουν το σήμα για τα πληρωμένα τέλη
 • Να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας για να γίνει μεταβίβαση Χ
 • Να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία ή κυκλοφορία το όχημά τους, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθείτε τη ΔΟΥ.

Λόγω της πανδημίας, διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα εκδηλώνεται τους τελευταίους μήνες αυξημένο ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ΙΧ σε χαμηλή τιμή, προς αποφυγή συγχρωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Από 1.1.2021 και μετά την παράταση που δόθηκε για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έως 26/2/2021 αντί 31/12/2020, οι ενδιαφερόμενοι για μεταβίβαση δεν μπορούν να την πραγματοποιήσουν εάν δεν έχουν πρώτα πληρώσει τα τέλη του 2021.

Για να τα πληρώσουν όμως, δεν πάνε πλέον στην ΔΟΥ και στην Τράπεζα, αλλά στο aade.gr/mycar και επιλέγουν αν θα πληρώσουν με e-banking ή με κάρτα από το περιβάλλον της ΑΑΔΕ. Η δεύτερη λύση  φαντάζει προτιμότερη γιατί δεν θα χρειαστεί 2-3 εργάσιμες για να φανεί η πληρωμή από την τράπεζα. Και επειδή λόγω καραντίνας η μεταβίβαση στις υπηρεσίες Συγκοινωνιών γίνεται με ραντεβού, όσο ταχύτερα φανεί η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας στο MyCar για να εκτυπωθεί η βεβαίωση μη οφειλής τελών, τόσο ευκολότερα θα μπορέσει να γίνει η μεταβίβαση το οήματος.

Η άλλη επιλογή που έχουν μέσω του My Car της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες, είναι να καταθέσουν έως 26 Φεβρουαρίου τις πινακίδες τους. Και σε πάλι εισάγονται νέα ήθη στην ακινησία των αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών:

 • Με ειδικές πινακίδες «Μ» θα μπορούν σε περίπτωση ανάγκης και μόνον, να μετακινούν το αυτοκίνητό τους, όσοι το θέσουν σε ψηφιακή ακινησία.
 • Όσων τα οχήματα εντοπιστούν σε άλλη διεύθυνση από εκείνη που έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα My Car της ΑΑΔΕ, θα υποστούν βαρύτατα πρόστιμα που φτάνουν ή ξεπερνάνε και τα 10.000 ευρώ
 •  Για τα επαγγελματικά οχήματα, οι πινακίδες θα εξακολουθούν να πρέπει να κατατεθούν στην ΔΟΥ.

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε αναλυτικό οδηγό για όσους μέχρι 26 Φεβρουαρίου σπεύσουν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους. Η νέα δυνατότητα που τους δίδεται είναι να κρατήσουν τις πινακίδες και το όχημα στον χώρο τους, χωρίς να μεταβούν στην εφορία. Αν αποφασίσουν να θέσουν ξανά σε κίνηση το όχημα, θα πρέπει να το κάνουν επίσης ψηφιακά. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αυτό δεν θα είναι εφικτό, πχ από συνιδιοκτήτες ή κληρονόμους κλπ.

Οι νέες οδηγίες προβλέπουν:

 1. Θέλω να θέσω το όχημα μου σε ψηφιακή ακινησία. Τι πρέπει να κάνω;

Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 1. Έχω καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος μου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Μπορώ να κάνω ψηφιακή άρση της ακινησίας;

Όχι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας προκειμένου να υποβάλλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σας.

Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

 1. Ο χώρος στάθμευσης του οχήματος που έχω δηλώσει κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι πλέον διαφορετικός. Τι κάνω σε αυτήν τη περίπτωση;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη Φορολογία σας Δ.Ο.Υ. και να ζητήσετε να προμηθευτείτε πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), προκειμένου να γίνει η μεταφορά του οχήματος στο νέο χώρο.

 1. Έχω συμπληρώσει λάθος τα στοιχεία στάθμευσης του οχήματος στην αίτηση ψηφιακής ακινησίας. Τι κάνω στην περίπτωση αυτή;

Εντός της ίδιας ημέρας, το σύστημα σας επιτρέπει να διορθώσετε τη διεύθυνση στάθμευσης. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας.

 1. Έχω Επαγγελματικό όχημα. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία;

Όχι, η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ..

 1. Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποβιώσει και έχει θέσει το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, οι κληρονόμοι μπορούν να το θέσουν σε ψηφιακή κίνηση;

Όχι, οι κληρονόμοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος.

 1. Είμαι συνιδιοκτήτης οχήματος. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία ή να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες;

Όχι. Θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες είτε πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία είτε πρόκειται να γίνει άρση αυτής. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

 1. Εάν θέλω να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας, τι κάνω;

Με τους κωδικούς TAXISnet, μπαίνετε στην πλατφόρμα επιλέγετε το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία, πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος.

 1. Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, τι επιπτώσεις έχω;

Στην περίπτωση αυτή αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000€ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

 1. Μπορώ να θέσω όλα τα οχήματα μου σε ψηφιακή ακινησία;

Μπορείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία όσα οχήματα βρίσκονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε σε «κίνηση».

 1. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να πάω στη Δ.Ο.Υ να δηλώσω την ακινησία του οχήματος μου;

Στις παρακάτω περιπτώσεις η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.:

(α) Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος

(β) Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό

(γ) Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί

(δ) Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού

(ε) Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή

στ) Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση

(ζ) Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας

(η) Πλειστηριασμού του οχήματος

(θ) Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου

(ι) Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες)

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης: «Στήνουμε τείχος ανοσίας» – Οι δεσμεύσεις για επιχειρήσεις και οικονομία

Έξοδος Αικατερινάρη από το Υπερταμείο – Νέος επικεφαλής ο Γρηγόρης Δημητριάδης

Ηρακλής VS Bad Bank: Πόσα κεφάλαια θα «κάψουν» οι τράπεζες για NPEs €10 δισ.