Η τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αυξάνεται μέρα με τη μέρα με τους παραγωγούς να μην έχουν περιθώριο να κρατήσουν τις τιμές πιο χαμηλά. Η παραγωγή της φετινής σοδειάς αναμένεται να είναι μικρή έως και 80% κάτω από την περσινή.

Ήδη, οι παραγωγοί πωλούν το χύμα ελαιόλαδο στα 150-170 ευρώ τον τενεκέ από 60-80 ευρώ που ήταν μέχρι πριν από δύο χρόνια, ενώ στη λιανική η τιμή έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο, η τιμή του λαδιού είχε αρχίσει να αυξάνεται ήδη δύο και τρία χρόνια πριν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, οι τιμές είχαν ως εξής:

Φθινόπωρο 2022: 5,45€ – 5,75€ / λίτρο

Ιούλιος 2023: 6€ – 6,40€ / λίτρο

Αύγουστος 2023: 9,50€ – 12€ / λίτρo

Νοέμβριος 2023: 12€ – 15€/λίτρο

Η δραματική αύξηση στην τιμή του «υγρού χρυσού» έχει οδηγήσει τους παραγωγούς να προσλάβουν ακόμα και προσωπικό ασφαλείας, για την προστασία της περιουσίας τους.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και σε πολλές περιπτώσεις κλέβουν ακόμα και σπάνε στις κλάρες και είναι κακό γιατί χάνουμε την παραγωγή αλλά και καταστρέφεται δέντρο», ανέφερε ο ελαιοπαραγωγός, Δημήτρης Λιεπούρης.

«Έχει μειωθεί η παραγωγή από πέρσι, έχω μία βδομάδα που μαζεύω τις ελιές. Πέρσι μάζεψα 5 τόνους λάδι περίπου, φέτος θα είναι θαύμα αν βγάλω 500 κιλά. Πέρσι πούλαγα 6 ευρώ, η τιμή από παραγωγό και φέτος θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ», συνέχισε.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας τόνισε πως, «αποφασίσαμε να έχουμε φύλακα, που περνάει από όλες τις περιοχές και κάνει συστάσεις».

«Γυρνάω τουλάχιστον δύο φορές στον κεντρικό ελαιώνα της Κερατέας. Έχει μειωθεί πλέον το φαινόμενο γιατί έχουν δει ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι», Νίκος Λιούμης.

Η κ. Μαίρη Μπεθάνη, ιδιοκτήτρια ελαιοτριβείου μίλησε στο MEGA.

«Είναι μια εποχή που δεν μπορούμε να δουλέψουμε παραπάνω, υπάρχει ακαρπία στην περιοχή. Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε 1-2 φορές τη βδομάδα.

 

 

«Θα φτάσει 25 ευρώ λίτρο το λάδι»

Ο ελαιοπαραγωγός και αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηράκλειου, Μύρων Χιλετζάκης αναφέρθηκε στις τιμές του λαδιού.

«Θα απογειωθεί η τιμή λόγω των καιρικών φαινομένων και λόγω της ακαρπίας. Πέρσι παραγάγαμε ως χώρα 350.000 τόνους ελαιόλαδο και φέτος δεν θα πράξουμε ούτε 100.000 τόνους. Τα φρέσκα λάδια θα υπερβούν τα 10 ευρώ στο χονδρεμπόριο, θα φτάσει στα 25 ευρώ το λίτρο. Τα λάδια μας δεν φτάνουν για εξαγωγή. Στα premium λάδια η τιμή δεν άλλαξε στο εξωτερικό. Το χονδρεμπόριο, τα χύμα λάδια, το βυτίο αυξήθηκε κατά πολύ. Το premium ελαιόλαδο είχε 20 ευρώ το λίτρο και δεν άλλαξε γιατί είναι λίγοι καταναλωτές και μικρή παράγωγη. Το φθηνό λάδι, η μάζα, το λάδι του τενεκέ απογειώθηκε» υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη

Περιθώριο για νέες παροχές μισού δισ. ευρώ επιπλέον

Η φοροδιαφυγή, τα μέτρα και το Μαξίμου, το νέο γκάλοπ που βγάζει στα ίσια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι πωλήσεις μεριδίων της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς, ο Φάις, η Καλογήρου και ο Πρόδρομος

Ποιες κυρώσεις; Σε υψηλά 18 μηνών τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ